Tweede-Kamerverkiezingen 6 mei 1998

De Vries: charmant en scherp

Door G. A. Vroegindeweij
DEN HAAG – De kabinetsinformateur die koningin Beatrix gisteren heeft benoemd, is geen vreemde in politiek Den Haag. Hij was jarenlang Tweede-Kamerlid voor de PvdA. Nadat hij enige jaren als hoofddirecteur van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten had gefunctioneerd, stapte hij over naar de Sociaal Economische Raad. De sociaal-democraat was vier jaar geleden ook kabinetsinformateur. De Vries komt charmant over, maar kan scherp onderhandelen.

Klaas George De Vries kwam in 1973 tot zijn verrassing in de Tweede Kamer terecht. Omdat na de formatie veel kamerleden doorstroomden naar het kabinet, kreeg hij alsnog een plaats in de groene bankjes. De nu 55-jarige De Vries ontpopte zich als een scherp debater. In zijn pakket had hij onder meer defensie en binnenlands bestuur.

Als defensiespecialist maakte hij zich sterk voor de opvatting dat voor de plaatsing van Amerikaanse kruisraketten in ons land een grondwetswijziging nodig was. Omdat de VS in crisissituaties zouden beslissen over de inzet van deze kernwapens, was Nederland niet meer soeverein over die stukken grond waarop de raketten stonden gestationeerd. Als kamerlid verwierf de PvdA' er ook bekendheid door het voorzitterschap van de parlementaire enquêtecommissies naar misbruik van bouwsubsidies.

De benoeming tot hoofddirecteur van de Vereniging Nederlandse Gemeenten kwam in 1988 onverwacht. Hij sneed daarmee de banden met de politiek niet helemaal door, want lobbyen in de Kamer doet de VNG menigmaal. In 1996 werd De Vries voorzitter van de Sociaal Economische Raad.

De Vries heeft in 1994 met de VVD' er Van Aardenne en de D66'er Vis geprobeerd het paarse kabinet van de grond te tillen. Dat kregen ze toen niet voor elkaar. PvdA-leider Kok lukte het enkele maanden later wel.

De Vries was vier jaar geleden een tegenstander van paars. „Als PvdA en VVD elkaar in de armen sluiten, bestaat er geen links en rechts meer en is alles één pot nat”, zo schreef hij in een column in de Staatscourant. Niettemin is het ervan gekomen en mag de PvdA' er nu opnieuw een onderzoek instellen naar de mogelijkheden van paars II.

IJdelheid
De Vries is een man die scherp juridisch denkt, goed kan debatteren en over een grote dosis feitenkennis beschikt. Ideologisch bevlogen is De Vries niet; hij is een zakelijke PvdA'er. De Vries hoeft nooit lang te zoeken naar een kritische of sarcastische opmerking. Hij heeft een hekel aan dommeriken – en die zijn er naar zijn oordeel nogal wat. Een tikkeltje ijdelheid is hem niet vreemd.

Niettemin komt De Vries in eerste instantie erg voorkomend over. En dat is hij ook. Hij kan op een aanvaardbare manier de baas spelen. Indien nodig hakt hij knopen door. Dat zou volgens sommigen problemen opleveren bij een voorzichtig instituut als de SER. Het is hetzelfde als het verbannen van een Porsche-rijder naar de ventweg, zo zei voormalig PvdA-fractievoorzitter Wöltgens. Hij heeft daarin geen gelijk gekregen. De Vries kan goed sturen, haalt het maximale eruit en past zijn snelheid aan de geldende omstandigheden aan.