Gemeenteraadsverkiezingen 4 maart 1998

Nieuwe partij BINT Oud-Beijerland krijgt acht zetels

Leefbaar Hilversum behaalt
grote overwinning

Van onze regioredactie
APELDOORN – Het lokale Leefbaar Hilversum heeft een spectaculaire overwinning behaald. De partij steeg in één klap van acht naar veertien zetels. De Hilversumse raad telt 37 zetels. Daarmee is de lokale partij meer dan twee keer zo groot geworden als de VVD, die zakte van zeven naar zes zetels.

De nieuwe politieke partij BINT (Beijerlands Initiatief) is met acht zetels de grootste partij in Oud-Beijerland geworden. De VVD heeft een flinke nederlaag geleden. Van vijf ging de partij naar twee zetels. BINT werd op de valreep opgericht. Op de lijst staat een voormalig VVD-raadslid. De partij heeft de vestiging van een disco hoog op het lijstje staan.

De Socialistische Partij, die landelijk op flinke winst staat, heeft in het bolwerk Zoetermeer een bittere pil moeten slikken. De partij moet een van haar acht zetels inleveren. Lijsttrekker P. Jonas schrijft het verlies toe aan de lage opkomst en de negatieve publiciteit over zijn partij. In krantenartikelen is de laatste tijd gesuggereerd dat huisarts Jonas onder zijn patiënten leden voor de SP ronselt. Jonas rekent erop dat de SP ondanks het verlies betrokken wordt bij de collegevorming. De SP heeft nu twee wethouders.

Bolwerk
Het laatste communistische bolwerk in Nederland is gevallen. In de gemeente Reiderland, met van oudsher communistische dorpen zoals Beerta en Finsterwolde, is de NCPN haar absolute meerderheid in de gemeenteraad kwijtgeraakt. De communisten hebben twee zetels moeten inleveren en zitten straks met vijf vertegenwoordigers in de raad.

De strijd van een groep Kampenaren voor een medische voorziening na het verdwijnen van het stadsziekenhuis heeft deze groepering geen windeieren gelegd. De partij Verontruste Burgers debuteert in de raad met twee zetels.

De gemeentelijke herindeling in Overijssel zorgde in de gemeente Holten ervoor dat de kiezers naar de stembus gingen. Holten is tegen de voorgenomen gedwongen fusie met Rijssen. Bijna 85 procent van de kiesgerechtigden vulde het stembiljet in. De kiezers hopen dat een nieuwe gemeenteraad het fusieproces nog kan keren.

Ex-korpschef R. Lancée van de politie op Schiermonnikoog heeft zo veel voorkeurstemmen dat hij in de gemeenteraad zitting kan nemen. Lancées Liberalen Schiermonnikoog verloor één van de twee zetels.

De PvdA in Groningen heeft drie extra zetels gekregen. Ze is met dertien zetels de grootste partij geworden. De coalitie van PvdA, CDA en D66 die in de stad Groningen burgemeester Ouwerkerk heeft gesteund, heeft zich in Groningen kunnen handhaven. Deze coalitie behoudt 21 van de 39 zetels.

Doek
De Boerenpartij keert na ruim dertig jaar niet meer terug in de gemeenteraad van Staphorst. De partij verloor haar ene zetel. K. Russcher zei het verlies niet te hebben verwacht omdat zijn partij veel werk maakte van de ontwikkeling van de streek. „Het doek is gevallen en dat doet zeer”, aldus de 61-jarige lijsttrekker.

Hoevelakens Belang, die dit jaar voor het eerst meedoet, is de grootste partij geworden. Met drie zetels heeft ze 23,4 procent. De partij daarbij voor op de VVD, die afgelopen vier jaar de grootste partij was in de raad.

In Vlieland is de VVD de meerderheid van de raad kwijt. De partij verloor twee zetels. PvdA en Algemeen Belang Vlieland kregen er beide een zetel bij. Alledrie de partijen hebben nu drie zetels.