Voorpagina 7 juni 1999

Kok vanmiddag naar Koningin

Breuk in paars
officieel gelijmd

Van onze redactie politiek
DEN HAAG – De breuk in het paarse kabinet is vandaag officieel gelijmd. Informateur Tjeenk Willink heeft vanmorgen met premier Kok en de drie fractievoorzitters gesproken. Daarna kwam het voltallige kabinet bijeen om formeel te besluiten dat het kabinet na twintig dagen demissionair te zijn geweest, verdergaat.

De kabinetsvergadering van vanmorgen was een formaliteit. Inhoudelijk zijn de fractievoorzitters Melkert (PvdA), Dijkstal (VVD) en De Graaf (D66) het eind vorige week al helemaal eens geworden. Ook premier Kok heeft toen al laten weten graag verder te willen met zijn kabinet.

Tjeenk Willink brengt de Koningin vanmiddag zijn eindverslag uit. Daarna gaat minister-president Kok bij haar langs om haar te vragen de ontslagaanvraag van de bewindslieden in te trekken, zodat het kabinet verder kan gaan als Kok II. Een nieuwe bordesscène is niet nodig.

In totaal is het kabinet twintig dagen demissionair geweest. Het diende zijn ontslag in op 19 mei, nadat een dag eerder het correctief referendum was gesneuveld in de Senaat door een tegenstem van VVD-senator Wiegel. D66 had deze zaak eerder als breekpunt aangemerkt.

Op 21 mei benoemde de Koningin de PvdA'er Tjeenk Willink, vice-voorzitter van de Raad van State, tot informateur. Die ging op 25 mei daadwerkelijk aan de slag. Hoewel D66-leider De Graaf vooraf te kennen had gegeven dat het sneuvelen van het correctief referendum „onherstelbaar” was, koos D66 eieren voor haar geld toen opiniepeilingen duidelijk maakten dat de partij bij verkiezingen fors zou verliezen.

Referendum
Afgelopen dinsdag werden de drie partijen het op hoofdlijnen al eens. Het voorstel voor een correctief referendum wordt opnieuw ingediend bij het parlement. Omdat behandeling daarvan, als gevolg van de noodzakelijke grondwetswijziging, diverse jaren in beslag neemt, komt er op korte termijn een niet-bindend referendum. Daarvoor is geen grondwetswijziging nodig. De verwachting is dat het niet-bindende referendum in 2001 kan worden ingevoerd.

Zie ook:
D66-minderheid fel tegen lijmpoging

RPF'er Schuurman wil spoeddebat met premier Kok