Binnenland 29 mei 1999

Zie ook:
Bolkestein haalt uit naar Wiegel

Is Wiegel een principieel politicus?

Mogelijk soepeler volksraadpleging

D66 positief over
poging tot lijmen

Van onze redactie politiek
DEN HAAG – D66-fractievoorzitter De Graaf houdt het voor mogelijk dat het paarse kabinet een doorstart maakt. Om de democraten te paaien zouden PvdA-fractievoorzitter Melkert en zijn VVD-collega Dijkstal mogelijk een nieuw voorstel voor een correctief referendum willen indienen met lagere drempels dan het voorstel dat vorige week door de Eerste Kamer is afgewezen.

D66-fractievoorzitter De Graaf was gisteren tijdens een televisie-interview opmerkelijk positief gestemd over het verloop van de besprekingen: „Wij zijn reële en verantwoordelijke politici. Andere partijen hebben ons openingen geboden. Wij vonden de totstandkoming van het paarse kabinet heel belangrijk. Vorige week leek reparatie onmogelijk. Nu gloort er duidelijk hoop aan de horizon. Ik kan op dit moment echter niet zeggen dat we er ook daadwerkelijk uitkomen.”

Gisteren sprak informateur Tjeenk Willink in een ochtend- en een middagsessie voor het eerst gezamenlijk met Melkert, Dijkstal en De Graaf. Ook na afloop van dat gesprek was De Graaf positief: „Er liggen ideeën op tafel die een oplossing mogelijk maken. Daarvoor is nadere studie vereist. Voor de vraag of er weer politiek vertrouwen zal groeien is het nog te vroeg.” Overigens waren ook Melkert en Dijkstal tevreden over de gesprekken. Volgens de PvdA-fractievoorzitter gaat het duidelijk „de goede richting” uit.

Referendum
Het Algemeen Nederlands Persbureau meldde gisteren dat een van de ideeën om het vertrouwen tussen de drie coalitiepartners te herstellen, een plan is om een nieuw correctief wetgevingsreferendum voor te stellen. Dat moet aanzienlijk lagere drempels hebben dan de wet die vorige week door de Eerste Kamer werd afgewezen.

In het afgewezen voorstel moeten 40.000 aanvragers 600.000 handtekeningen inzamelen voordat de regering een referendum uitschrijft naar aanleiding van een aangenomen wet. Om welke getallen het nu gaat, is niet duidelijk. Halverwege de jaren tachtig heeft een staatscommissie onder leiding van oud-politicus Biesheuvel voorgesteld een grens van 300.000 handtekeningen te hanteren.

Behalve over het referendum zouden de fractievoorzitters gisteren ook hebben gesproken over andere staatsrechtelijke vernieuwingen, zoals het invoeren van een districtenstelsel. Kiezers zouden dan twee stemmen uit mogen brengen, één op een partij en één op een (regionale) kandidaat.

CDA-fractievoorzitter De Hoop Scheffer liet gisteren weten dat zijn partij niet negatief staat tegenover verdere regionalisering. Spreiding van de verkiezingen voor de Provinciale Staten stuit bij de christen-democraat evenmin op verzet. Een gekozen burgemeester en het recht van de Eerste Kamer wetten terug te sturen naar de Tweede Kamer, roept wel weerstand op. De Hoop Scheffer sprak zijn verbazing uit over de bereidheid van PvdA en VVD om D66 tevreden te stellen.

Nadere studie
Gisteren hebben Melkert, Dijkstal en De Graaf zo'n 4,5 uur met elkaar gesproken. In de komende dagen laten ze enkele punten die zijn besproken, nader bestuderen. Ook zullen ze in de komende dagen zich in eigen kring beraden over de mogelijkheden. Aanstaande maandag zullen de fractievoorzitters het overleg met informateur Tjeenk Willink –opnieuw gezamenlijk– voortzetten.

Premier Kok, die niet betrokken is bij de besprekingen, is blij dat de gesprekken maandag worden voortgezet. „Een vervolgafspraak is een voorzichtig positief signaal”, aldus de minister-president gisteren tijdens zijn wekelijkse persconferentie na afloop van het kabinetsberaad.