Kabinetscrisis 19 mei 1999

Buitenlandse media volgen val kabinet

Door W. L. van der Staaij
APELDOORN – Europeanen en Amerikanen kunnen inmiddels weten dat het kabinet-Kok is afgetreden. De Internet-edities van onder meer het Duitse Der Spiegel, het Britse The Guardian/Observer en het Belgische De Standaard hebben het nieuws gemeld. Ook Internetters die de CNN- en BBC-site raadplegen, worden volledig op de hoogte gehouden van de politieke situatie in ons land.

De reclameboodschap op de site van De Standaard is duidelijk: „Haal eruit wat erin zit”, staat pal boven het nieuws over het einde van paars-II. Mochten de demissionaire ministers een andere baan willen zoeken, dan kunnen ze in ieder geval terecht bij Job@, „hét communicatieplatform voor de arbeidsmarkt.” De zuiderburen zijn goed geïnformeerd. Zo meldt De Standaard dat „indien de koningin het ontslag aanvaardt, dit betekent dat de Nederlanders voor de tweede keer in twaalf maanden naar de stembus moeten. Daardoor zou het tweede paarse kabinet van de socialistische premier Wim Kok, de kortste Nederlandse regering worden sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog.”

Der Spiegel heeft een andere insteek. De Duitsers leggen precies uit wat een referendum inhoudt. Ook wordt er aandacht besteedt aan de 'Bende van vijf', de VVD-senatoren die lange tijd tegen het referendum waren. Onze oosterburen melden ook dat daarvan uiteindelijk alleen senator Wiegel tegenstemde. Een kleurenfoto van premier Kok ontbreekt niet.

Uitzonderlijk
Even na 17.00 uur Britse tijd meldt The Guardian dat de Nederlandse premier Kok het ontslag van zijn kabinet heeft ingediend. De Engelsen citeren gedeelten uit de brief van Kok aan de Koningin en schrijven dat het een uitzonderlijke zaak is dat een beslissing in de Senaat aanleiding is tot de val van een kabinet. Ook gaat The Guardian in op het feit dat Nederland lid is van de NAVO, en uit dien hoofde is betrokken bij de oorlog in Kosovo: „De crisis kwam op een ongelegen moment voor Nederland.”

CNN Interactive legt de schuld voor de Nederlandse crisis bij Wiegel. Volgens de Amerikanen is het in praktijk mogelijk dat VVD en PvdA samen verder gaan, maar zou door het gedrag van D66 de relatie tussen de twee grote partijen niet goed meer zijn. Ook melden de Amerikanen dat de situatie voor Nederland ongelegen komt als gevolg van de situatie op de Balkan. Tenslotte maakt CNN Interactive duidelijk dat D66 jarenlang heeft „gevochten” voor het referendum.

Een foto van Kok is de blikvanger in het artikel van de BBC over de val van paars-II. De Britten, die vermelden dat ze het nieuws hebben gelezen in een persbericht van de Nederlandse regering, laten ook hun correspondent in Nederland, Gillian Sharp, aan het woord. Volgens Sharp is een 'doorstart' zonder de deelname van D66 niet mogelijk, omdat deze partij als brug fungeerde tussen PvdA en VVD.