Jongeren 5 juli 2001

Vakantiebanen genoeg, maar ze komen niet aanwaaien

Tijdens je werk vooral jezelf blijven

Door Mariska Wolters
De zomervakantie staat weer voor de deur. Voor veel jongeren dé tijd om een zakcentje te verdienen. Volgens de jongerenspecials van de vakverenigingen CNV en RMU moet het niet zo moeilijk zijn een vakantiebaan te vinden. Maar dat wil niet zeggen dat de ideale job je komt aanwaaien.

Ben je nog niet toegekomen aan het zoeken van een vakantiebaan? Dan kan de Vakantiewerkkrant 2001 van het CNV (Christelijk Nationaal Vakverbond) je helpen. De organisatie raadt aan om eerst eens te gaan kijken bij verschillende bedrijven, want het ene baantje is het anders niet.

Op een van de eerste bladzijden staat een checklist om na te gaan of de job die jij voor ogen hebt geknipt voor je is. Ben je bijvoorbeeld graag buiten, dan zul jij het waarschijnlijk niet zo lang volhouden achter een bureau. Vraag dus even na hoe je werk er precies uit gaat zien. Sta je bijvoorbeeld de hele dag achter de lopende band of mag je tussendoor ook nog wel eens iets anders doen?

Vraag ook hoe het zit met pauzes. En ben je van plan midden in de zomer te gaan werken, dan is het ook wel handig te informeren naar een eventuele airconditioning.

Het is volgens het CNV ook goed te bedenken of je later iets aan dit vakantiebaantje zult hebben. Want wat je ook gaat doen, je doet tijdens de vakantie ervaringen op die later wellicht heel goed zullen staan bij je sollicitatiebrief.

Solliciteren
De RMU (Reformatorisch Maatschappelijke Unie) heeft in de jongerenspecial vooral veel aandacht voor het onderwerp solliciteren. Handig voor als je op zoek bent naar een eerste baan. Je krijgt allerlei praktische tips aangereikt over het schrijven van een sollicitatiebrief en hoe je je moet voorbereiden op het sollicitatiegesprek. Daarbij geeft Joop van Voorthuijssen, directeur van Foqus-ICT, tips vanaf de andere kant van de tafel.

Wat stelt een werkgever wel of niet op prijs? Diepgang is belangrijk, geeft Van Voorthuijssen aan. „Ik hecht er veel waarde aan dat sollicitanten in hun brief ingaan op de motivatie om juist bij ons bedrijf te komen werken.”

Andersdenkenden
Wat niet alleen bij een eerste vaste baan, maar ook bij vakantiewerk speelt, komt in het laatste onderwerp van de bijlage aan bod: omgaan met andersdenkenden. „Is dat afzien of omzien?”

Rianne (19) heeft in de verzorging een collega die in een of andere leefgroep zit „met volgens mij wat vreemde ideeën.” Ze vertelt: „Je merkt dat het lastig is om goed je mening te geven, ook al hebben we daar op school wel over gesproken.”

Peter (19, bouwmarkt): „Je moet natuurlijk wel jezelf blijven en niet met iedereen mee gaan praten. Je moet je niet in allerlei bochten wringen en net doen of je ook van alles over film en zo op de hoogte bent. Je moet gewoon blijven doen.”

Voor het aanvragen van de gratis Vakantiewerkkrant van de CNV, tel. 030-2913715 of e-mail jocnv@jocnv.nl. De gratis jongerenspecial van de RMU is aan te vragen via tel. 0318-543030 of per e-mail info@rmu.org.

Soms betaal je wel belasting, terwijl dat eigenlijk niet hoeft. Dat komt doordat de Belastingdienst vooraf niet weet hoeveel je in een jaar verdient. Bij de belastingdienst (0800-0543) kun je gratis een Tj-biljet (teruggave jeugd) aanvragen, waarmee je het te veel betaalde geld terug kunt krijgen.

Vakantie.
De één neemt een part time baantje, de ander werkt van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat. Een derde geniet hele dagen van de zon, en weer een ander doet vrijwilligerswerk. Hoe besteed jij de vakantieperiode? Heb je leuke of nare ervaringen?
Mail het ons! (Vermeld wel je naam en leeftijd.)