Ict & Media 20 april 2000

„Wereldwijd web te moeilijk en te duur”

Digitale snelweg is voor
internetleken een hype

AMSTERDAM – Voor tweederde van de Nederlanders die níet op de digitale snelweg actief zijn, is internet een moeilijk medium. Ze zetten bovendien vraagtekens bij het belang van internet, dat zij afdoen als een hype. Daarom slaagt internet er ook niet in televisie als belangrijkste informatiebron opzij te schuiven, menen zij.

Dat blijkt uit een enquête van het onderzoeksinstituut NIPO onder ruim duizend Nederlanders van 12 jaar en ouder. Meer dan de helft van de bevolking maakt geen gebruik van internet. „Ze vinden internet te duur en te moeilijk. Ook menen ze te weinig kennis in huis te hebben om te kunnen internetten”, vertelt onderzoeksdirecteur H. Foekema van NIPO. Circa twee op de drie Nederlanders denken minder van internet te weten dan de gemiddelde landgenoot.

Oudere, lager opgeleide vrouwen voeren de boventoon in de groep die niet op het wereldwijde web surft. Daarentegen domineren hoger opgeleide mannen van 30 tot 55 jaar de groep die wekelijks minimaal twee keer inlogt.

De kennis van internet blijkt leeftijdsgebonden: ouderen weten er minder van dan jongeren. Verder oordelen jong en oud verschillend over internet als informatiebron. Jongeren putten de meeste informatie uit televisie, terwijl krant, radio en internet voor hen even belangrijk zijn. Voor ouderen is internet echter het minst belangrijke medium, dat zij in rangorde zelfs ruimschoots achter de tijdschriften plaatsen.

NIPO concludeert dat internet een kloof heeft geslagen tussen jong en oud én tussen websurfers en mensen die de digitale snelweg links laten liggen. Als het aantal internetters niet toeneemt, is er sprake van een maatschappelijk probleem, stelt internetadviseur G. Vergouw in een reactie. „We gaan ernaartoe dat sommige informatie of diensten alleen nog via internet verkrijgbaar zijn.”

Gratis internetdienst
NIPO heeft het onderzoek uitgevoerd in opdracht van het Finse Talkline, dat als een van de vele nieuwelingen een gratis internetdienst (Freenet) lanceerde. Daarmee verruimt deze telecomaanbieder zijn blikveld van het midden- en kleinbedrijf naar de consumentenmarkt. Met Freenet richt Talkline zijn pijlen op mensen die wel een computer, maar geen internetaansluiting hebben. Algemeen directeur J. Lacoppidan mikt voor dit jaar op 50.000 nieuwe klanten.

Talkline vist in de vijver van internetleken. De gratis cd-rom moet zelfs voor die groep „makkelijk” te installeren zijn. Freenet wordt onder meer gratis geleverd bij aankoop van een computer van Fujitsu Siemens.