Ict & Media 16 maart 2000

Bedrijf wil krachtenbundeling automobilisten

Internetacties tegen
hoge benzineprijzen

RIJSWIJK – Via de kabels van de virtuele wereld wordt al een tijdje opgeroepen tot acties tegen de hoge benzineprijzen. In een e-mailtje roepen onbekenden op om op 30 april niet te gaan tanken uit protest tegen de voortdurende prijsstijgingen.

„Het wordt hoog tijd om te reageren”, aldus het e-mailtje. „Als er één dag niet getankt wordt, riskeert de markt een klein beetje uit balans gebracht te worden.” Verder verzoeken de afzenders de boodschap door te sturen naar anderen.

Marktleider Shell heeft wel begrip voor de acties. „Ze pakken alleen de verkeerde personen”, aldus een woordvoerder van Shell. „De pomphouders en de oliemaatschappijen kunnen niets doen aan de hoge prijzen. Er zit ƒ 1,70 belasting op een liter benzine. Wij maken een brutomarge van 3 cent.”

Via internet wordt niet alleen actie gevoerd. Automobilisten kunnen ook binnenkort via het wereldwijde computernetwerk goedkoper tanken. Tenminste, als het aan internetbedrijf UnitedConsumers.com ligt. Het bedrijf wil bij een grote oliemaatschappij een consumentenkorting bedingen op de inkoop van benzine, gas en diesel.

Wie 30.000 kilometer per jaar rijdt, kan rekenen op een voordeel van ƒ 300, denkt het bedrijf. Dan moet wel meer dan ƒ 2500 aan brandstof worden getankt. Eén oliemaatschappij heeft al interesse getoond, maar het internetbedrijf wil nog niet zeggen welke dat is.

De Consumentenbond juicht het particuliere initiatief toe. „Internet is het geschikte middel om consumenten te verenigen en korting op inkopen te bedingen. Het systeem mag er niet toe leiden dat mensen ertoe gedwongen worden andere producten te kopen.”

De benzineprijs daalt, na een lange reeks stijgingen, voor de twee achtereenvolgende keer. Marktleider Shell maakte gisteren bekend dat alle soorten benzine met ingang van morgen 2 cent goedkoper worden. Een liter euro loodvrij gaat ƒ 2,53 kosten. De dieselprijs daalt eveneens met 2 cent en komt uit op ƒ 1,752.

Transporteurs
De vervoerdersorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN) pleit voor de invoering van een brandstofprijsstabilisator. De overheid moet voor transportondernemers de dieselaccijns verlagen als de olieprijs stijgt. Omgekeerd kan de accijns weer omhoog bij een lagere brandstofprijs.

Transporteurs zeggen veel last te hebben van de hoge dieselprijs. Als de prijs van een liter diesel de hoogte in blijft gaan, dreigt volgens TLN een golf van faillissementen. Eigen onderzoek wees uit dat 64 procent van de vervoerders de hogere dieselprijs niet kan doorberekenen aan de opdrachtgever.

Volgens de vervoerdersorganisatie heeft de overheid een ruimte van 24 cent om de accijns als dieselprijsstabilisator in te zetten. Den Haag mag namelijk met zijn accijns niet beneden het EU-minimumniveau van 54 cent per liter komen. Momenteel zit op een liter diesel 78 cent accijns.