ICT & MEDIA 17 februari 2000

Banken VS wisten
van computeraanvallen

WASHINGTON – Amerikaanse banken wisten dat de gerichte computeraanvallen die vorige week enkele grote commerciële websites op internet platlegden, eraan zaten te komen.

Ondanks dat de banken op de hoogte waren, hebben zij de waarschuwingen nooit aan de FBI of andere politie-instanties doorgegeven. Zij mochten dat ook niet doen, op grond van afspraken die gemaakt zijn voor een particulier veiligheidsnetwerk dat in de afgelopen maanden speciaal voor de financiële bedrijfstak is opgericht.

De reden is, volgens het Amerikaanse ministerie van Financiën, dat banken en andere instellingen informatie over aanvallen van eigen personeel, softwarefouten, virussen of hackers minder snel zullen willen uitwisselen als deze via de politie aan de grote klok wordt gehangen.

„Iedereen voelde zich er gemakkelijk bij om informatie uit te wisselen”, zegt William Marlow van Global Integrity Corp, dat het beveiligingsnetwerk runt. „De overheid werd er niet bij betrokken, alles ging anoniem. In de particuliere sector kan men elkaar helpen zonder aanvullende regulering.”

Het netwerk waarin de banken elkaar waarschuwen voor mogelijke aanvallen en beveiligingslekken wordt bestuurd door het Financial Services Information Sharing and Analysis Center. Het centrum is voortgekomen uit een initiatief van president Bill Clinton om de belangrijkste bedrijfstakken in de VS beter te beschermen tegen aanvallen via computers. Welke banken en instellingen er bij zijn aangesloten en zelfs de locatie van het centrum zijn streng bewaakte geheimen.

Het centrum gaf de eerste waarschuwingen op 4 februari, vier dagen voordat hackers de website van Yahoo! platlegden. De technologie-bedrijfstak worstelt nu met het dilemma hoe informatie over nieuwe electronische gevaren openlijk kan worden gedeeld, terwijl bedrijven er huiverig voor blijven om aan de overheid of zelfs concurrenten te vertellen wat hun kwetsbare plekken zijn via internet.