Gezondheid 14 december 1999

Goede vetten beter voor
hart dan vetarm dieet

Producten met enkelvoudig onverzadigde vetzuren zijn beter voor het hart dan vetarme producten of diëten. Een dieet met deze 'goede' vetten kan het risico op hart- en vaatziekten met 21 procent verminderen. Een vetarm dieet verlaagt het risico met 12 procent.

Dat blijkt uit een onderzoek van de Pennsylvania State University in de Verenigde Staten, dat is gepubliceerd in de American Journal of Clinical Nutrition. Voedingsmiddelen met goede vetten zijn onder meer olijfolie, arachideolie, pinda's en pindakaas.

De proefpersonen kregen zes maanden lang een pindadieet, waarbij zij onder meer pindakaas in plaats van boter smeerden op hun brood, toast en wafels. Ook namen ze pinda's als tussendoortje in plaats van rijstwafels en popcorn.

Het meest opmerkelijk vinden de onderzoekers dat de goede vetten ervoor zorgen dat het gehalte triglyceride in het bloed met 13 procent omlaaggaat. Deze stof vormt een risico voor hart- en vaatziekten. Vetarme diëten daarentegen verhogen juist het triglyceridegehalte, met 11 procent.

Positief is ook dat de onverzadigde vetten het 'slechte' LDL-cholesterolgehalte omlaagbrengen, zonder dat dit invloed heeft op het goede HDL-cholesterol. Doel van vetarme diëten is het aantal verzadigde vetten omlaag te brengen en door koolhydraten te vervangen. Zo gaat het gehele cholesterolgehalte omlaag, inclusief het 'goede' cholesterol.