Gezondheid 30 november 1999

Beweging effectief tegen depressie

Een stevige wandeling van een halfuur, drie keer per week, kan net zo effectief zijn in het bestrijden van een depressie als antidepressieve medicijnen.

Dat blijkt uit een studie van de Amerikaanse psycholoog dr. J. Blumenthal, gepubliceerd in het tijdschrift Archives of Internal Medicine. In het onderzoek werden 156 oudere patiënten met de diagnose depressie verdeeld in drie groepen; één groep deed veel lichaamsbeweging, de tweede groep kreeg alleen medicijnen en de derde groep een combinatie van beide.

Tot verbazing van de onderzoekers lieten deelnemers van alledrie de groepen een evengrote verbetering zien van de symptomen van depressie. Voor de groep met alleen lichaamsbeweging gold dat ruim 60 procent na drie maanden niet meer depressief was, voor de medicijnengroep was dit 66 procent en voor de gecombineerde groep 69 procent. Bij de groep die medicijnen gebruikte, trad de verbetering wel eerder op, maar na enkele weken was er geen verschil meer.

Hoewel het niet bekend is hoe het komt dat lichaamsbeweging zo'n sterke verbetering laat zien, denkt Blumenthal dat het te maken kan hebben met de actieve rol die de patiënt op zich neemt om weer beter te worden. Ook zou de stofwisseling in de hersenen positief beïnvloed kunnen worden door fysiologische veranderingen die met lichaamsbeweging samenhangen. De bevinding dat lichaamsbeweging effectief kan zijn tegen depressie is belangrijk, aangezien veel antidepressieve medicijnen onprettige bijwerkingen hebben.