Gezondheid 16 november 1999

Privé-bloedbank voor
eigen bloed mag

Er bestaan geen wettelijke bezwaren tegen een privé-bloedbank waar mensen hun eigen bloed laten opslaan. Wel moet ook een privé-bank voldoen aan de kwaliteits- en veiligheidseisen, aldus minister Borst van Volksgezondheid.

B. van Delen, directeur van een antiverouderingscentrum in Bilthoven, heeft plannen om een privé-bloedbank op te zetten. Wanneer het zover is, zal Borst de Inspectie voor de Gezondheidszorg vragen te kijken of alles volgens de regels gebeurt.

Het oprichten van een privé-bloedbank is voor Nederland een nieuwigheid, aldus Borst. Maar het afnemen en bewaren van eigen bloed komt in de reguliere zorg wel al voor. Wanneer iemand een operatie moet ondergaan, kan in overleg met de arts worden besloten enige tijd daarvoor eigen bloed af te nemen en dat zo nodig tijdens de ingreep weer toe te dienen. De inzameling van bloed dat voor anderen gebruikt wordt, is voorbehouden aan Sanguin, de koepel van de bloedbanken.

Van Delen verwacht eind deze maand, begin december te kunnen beginnen. Hij heeft naar eigen zeggen al veel reacties gehad op zijn plannen.

Van Delen was vroeger directeur van de Genderkliniek in Utrecht, die oktober 1998 moest sluiten. Daar konden ouders in spe nog voor de bevruchting kiezen voor een jongen of een meisje. Borst vond het niet ethisch dat mensen die keuze om andere dan medische redenen bepaalden. Voor de sluiting baseerde zij zich op de Wet bijzondere medische verrichtingen.