Gezondheid 9 november 1999

„Bijwerkingen
ivf noodzaken
tot bezinning”

Van onze gezondheidsredactie
UTRECHT – „Het toepassen van reageerbuisbevruchting is wellicht toe aan een herbezinning. Veel kunstmatig verwekte kinderen komen ter wereld met een te laag geboortegewicht en zijn te klein.”

Dat zegt dr. J. Koudstaal op grond van onderzoek waarop hij vandaag promoveerde aan de Universiteit Utrecht. Hij onderzocht het verloop van bijna 3000 Nederlandse zwangerschappen die totstandkwamen na in vitro fertilisatie (ivf) en vergeleek de uitkomsten met zwangerschappen die op natuurlijke wijze zijn begonnen.

Dat leverde een aantal opmerkelijke verschillen op. Ivf-kinderen worden drie tot vijf dagen eerder geboren dan natuurlijk verwekte baby's en zijn vaak te klein voor de duur van de zwangerschap. Daarnaast hebben veel van deze kinderen een te laag geboortegewicht.

Slechts een deel van hen kan worden verklaard door de vroeggeboorte, aldus Koudstaal. Uit zijn onderzoek bleek dat vooral door het grote aantal meerlingzwangerschappen eenderde van de ivf-kinderen te vroeg wordt geboren en 40 procent van de baby's minder dan 2500 gram weegt. Van de pasgeborenen moest 10 procent op een neonatale intensive care worden opgenomen. „Dit maakt opnieuw duidelijk dat het noodzakelijk is om het aantal meerlingzwangerschappen te beperken”, aldus Koudstaal.

Hij vraagt zich af of ivf momenteel niet te gemakkelijk en te snel wordt toegepast. „Vooral omdat paren pas later aan kinderen beginnen, worden ze eerder ongeduldig als het niet snel wil lukken. Terwijl iets langer wachten vaak het gewenste resultaat oplevert. Het toepassen van ivf verdient daarom wellicht een herbezinning”, aldus Koudstaal.

Hij is op basis van zijn onderzoek van mening dat artsen ivf, gezien de bijwerkingen, alleen moeten toepassen bij paren waarbij een 'normale' zwangerschap niet tot de mogelijkheden behoort.