Gezondheid 2 november 1999

Te kort slapen is ongezond

Chronisch slaaptekort kan de stofwisseling en hormoonproductie van jonge mensen negatief beïnvloeden, aldus onderzoekers van de Universiteit van Chicago in The Lancet.

De studie werd uitgev oerd vanuit de gedachte dat steeds meer mensen moeten afzien van een goede nachtrust vanwege de eisen die de moderne maatschappij aan hen stelt. Tot nog toe werd aangenomen dat dit slaapgebrek geen negatieve gevolgen heeft voor de gezondheid. Uit een slaapexperiment waarin elf mannen tussen de 11 en 27 jaar deelnamen bleek echter dat die veronderstelling niet klopt.

De mannen brachten zestien nachten door in een onderzoekskliniek. De eerste drie nachten mochten ze acht uur slapen, de daaropvolgende zes nachten vier uur en de laatste zeven nachten brachten ze twaalf uur in bed door. Op vaste tijden werden het bloedsuikergehalte en de productie van verschillende hormonen gemeten.

De suikerstofwisseling bleek door het chronisch slaaptekort aanzienlijk te zijn verstoord. Zelfs zo erg, dat de proefpersonen konden worden gerangschikt in de categorie suikerpatiënt (ouderdomssuiker of diabetes type 2). Na zes korte nachten hadden de mannen 40 procent meer tijd nodig om hun bloedsuikerpeil na een koolhydraatrijke maaltijd te normaliseren dan tijdens de periode dat zij acht uur sliepen.

Daarnaast nam de productie van het hormoon cortisol door het lichaam sterk toe. Een hoog cortisolgehalte wordt onder meer in verband gebracht met problemen in de suikerstofwisseling (ongevoeligheid voor insuline) en vergeetachtigheid.

Opvallend was ook de bevinding dat in de periode dat de mannen twaalf uur mochten slapen, de hormoon- en suikerwaarden verbeterden ten opzichte van de beginsituatie. De onderzoekers komen dan ook tot de conclusie dat een chronisch slaaptekort negatieve gezondheidseffecten heeft. De positieve kant is dat jonge mensen mogelijk beter functioneren wanneer zij meer dan acht uur per dag slapen.