Import van wild groeit en wordt oncontroleerbaarVan onze binnenlandredactie DOORWERTH De import van wild groeit en wordt steeds minder inzichtelijk. In bepaalde categorieën heeft bijna de helft van de aanvoer een 'geheime' en niet controleerbare herkomst. Dat zei een woordvoerder van de Faunabescherming gisteravond tijdens het eerste Nationale eet geen wild diner in kasteel Doorwerth. Tijdens de bijeenkomst meldde de Faunabescherming verder dat overzicht op de omvang en mate van keuringen van wild zoals dat in Nederland wordt gegeten, totaal ontbreekt. Het recentste onderzoek van de inspectie Welzijn en Volksgezondheid zegt dat 44,7 procent van de genomen wildmonsters in de horeca microbiologisch gezien niet acceptabel is. Volgens B. Hagen, voorzitter van de Stichting Natuurbescherming Nederland, houdt het eten van wild om die reden grote gezondheidsrisico's in. Het is niet onmogelijk dat u uw wildbraad keurig geserveerd en uiterst vriendelijk op uw bord krijgt opgediend, compleet met alle ellende van dien. En omdat jagers vaker mis dan raak, oftewel vaker niet doodschieten dan wel doodschieten, zul je ook nimmer te weten komen of de kok wel voldoende royaal om al die geïnfecteerde oude schotwonden heeft heen gesneden. Laat staan dat zo'n man altijd in staat zou zijn te herkennen of er sprake is van bijvoorbeeld actinomycose of tetanus. |