Gezondheid 19 oktober 1999

„Eenderde suikerzieken
niet goed behandeld”

Een op de drie mensen met suikerziekte krijgt niet de behandeling die nodig is. De huisarts hoort daarin een belangrijke rol te spelen, aldus prof. dr. G. Rutten.

Hij sprak afgelopen vrijdag in Amsterdam tijdens een congres van de Diabetes Vereniging Nederland. Rutten is huisarts te Beuningen en bijzonder hoogleraar diabetologie in de huisartsgeneeskunde in Utrecht.

Huisartsen zien vaak niet dat een patiënt suikerziekte heeft. Bij eerdere signalering zou de aandoening beter behandeld kunnen worden en allerlei complicaties kunnen worden voorkomen.

Momenteel zijn er 300.000 mensen bekend met zogeheten diabetes mellitus type 2, een variant waarbij de alvleesklier te weinig insuline aanmaakt. Bijna de helft van hen is ouder dan 70 jaar, vandaar dat deze vorm vroeger ouderdomsdiabetes werd genoemd. Huisartsen begeleiden ongeveer driekwart van deze groep.

Rutten: „Dat van acht Europese landen de kosten van diabeteszorg in Nederland het laagst zijn (per jaar per patiënt ongeveer 5000 gulden), komt vooral door het relatief kleine aantal ziekenhuisopnamen. De vergrijzing, het actief opsporen van diabetes en de stijging van het insulinegebruik zullen ertoe leiden dat de werkbelasting voor de huisarts fors toeneemt.”

Naar verwachting telt Nederland in 2010 zo'n 400.000 à 500.000 mensen met diabetes. Het aantal hangt sterk af van de intensiviteit waarmee mensen met deze aandoening worden opgespoord. Veel ouderen hebben namelijk diabetes zonder dat zij het merken. Juist zij lopen grote kans om complicaties te krijgen. Diabetes is de grootste veroorzaker van gezichts- en nierproblemen. Ook het risico op het ontstaan van hart- en vaatziekten is bij suikerpatiënten verhoogd.

In verband met preventie is het volgens de diabetesvereniging erg belangrijk dat de middelen voor zelfcontrole en zelfregulatie in het vergoedingenpakket worden opgenomen. De Nederlandse Diabetes Federatie, waarin artsen, verpleegkundigen en mensen met diabetes samenwerken, sleutelt aan een handboek met richtlijnen en adviezen voor goede diabeteszorg. Het is de bedoeling dat dit op 1 april 2000 wordt aangeboden aan minister Borst van Volksgezondheid.