Gezondheid12 oktober 1999

Brandwondenwijzer
hoort in elk huis

Opgehoopt stof in een televisietoestel dat vlam vat doordat het apparaat permanent in de standby-stand staat. Kortsluiting in wasmachines en wasdrogers en de vlam in de pan. Dat zijn enkele van de meest voorkomende oorzaken van brand in Nederland.

Ze staan opgetekend in De Brandwondenwijzer, een leerzaam boekje dat verschijnt in het kader van de landelijke brandpreventieweek die deze week wordt gehouden. Het geeft 125 tips hoe brand en brandwonden zijn te voorkomen en bevat tal van adviezen over hoe te handelen als iemand in brand staat of een brandwond heeft.

Geen overbodige luxe, want jaarlijks moet de brandweer in Nederland 7000 keer uitrukken voor huisbranden. Daarnaast worden er zo'n 60.000 mensen medisch behandeld voor brandwonden.

De Brandwondenwijzer geeft niet alleen vele tips, maar ook waardevolle adviezen voor de aanschaf van brandblussers, rook- en koolmonoxidemelders, branddekens, vluchtladders en waar al deze producten te koop zijn.

Een uitneembaar deel bevat tien vuistregels over wat te doen als iemand in brand staat. Op de achterkaft staan de regels nog een keer, zodat het boekje compleet blijft. Kortom: dit boekje hoort thuis in elke Nederlandse woning.

De Brandwondenwijzer, uitg. Brunstee, Amsterdam, onder auspiciën van de Nederlandse Brandwonden Stichting, m.m.v. diverse andere organisaties, 32 blz., ISBN 90-75492-04-9. Prijs: ƒ 9,95. De wijzer is verkrijgbaar bij alle apotheken. U kunt ook ƒ 12 overmaken op bankrekeningnummer 46.39.28.318 of postgiro 680.9028 t.n.v. ”Denk Veilig, Kies Veilig/CSE” onder vermelding van het trefwoord: Brandwondenwijzer.