Gezondheid5 oktober 1999

Hygiënecode

De belangrijkste regels van de hygiënecode:

• Lees goed het etiket van voedingsmiddelen. Let op de houdbaarheids- of uiterste gebruiksdatum.

• Houd je aan de bewaarvoorschriften, vooral wat betreft de temperatuur. Producten die gekoeld bewaard moeten worden: maximaal 7 graden, maar 4 graden is beter.

• Laat diepvriesproducten in de koelkast ontdooien.

• Volg bereidingsadviezen op, bijvoorbeeld wat betreft de vereiste braadtijd van vlees. Let extra goed op bij de aankoop en bereiding van rauwe of bijna rauwe vleeswaren.

• Was altijd de handen met zeep na het klaarmaken van rauw vlees.

• Voorkom kruisinfecties. Houd klaargemaakt en niet-klaargemaakt voedsel uit elkaar. Keukengerei dat gebruikt is bij de bereiding van vlees, vis, kip en eieren niet voor iets anders gebruiken, maar altijd met heet sop afwassen en afdrogen. Snijd geen rauw en bereid vlees op dezelfde plank.

• Verhit het voedsel goed. (Laat het daarna echter iets afkoelen. Heet eten of drinken dient te worden ontraden omdat dit een verhoogd risico geeft op keel- en slokdarmkanker. Helaas meldt de hygiënecode dat niet, WvH)

• Was verse groente en fruit goed.

• Gebruik dagelijks een schone vaatdoek.

• Ventileer het huis continu via de bovenraampjes. Vier personen zorgen dagelijks voor 12 liter vocht in huis. (In de winter kan, om energie te besparen, alleen 's nachts worden geventileerd. Dit laatste staat niet in de hygiënecode, WvH)