Gezondheid 5 oktober 1999

Soja verlaagt cholesterol
en helpt bij kanker

Sojaextract met isoflavonen kan een te hoog cholesterolgehalte in negen weken met zo'n 10 procent verlagen. Bij patiënten met dikkedarmkanker zorgen isoflavonen voor een sterke vertraging van het ziekteproces. Dat blijkt uit twee Amerikaanse onderzoeken die onafhankelijk van elkaar zijn verricht.

De cholesterolstudie werd uitgevoerd in het Wake Forest University Baptist Medical Center in Wake Forest in de Amerikaanse staat North Carolina. Deelnemers aan het onderzoek kregen gedurende negen weken 3, 27, 37 of 62 milligram sojaextract met isoflavonen of een neptablet. Dat leidde volgens onderzoeksleider John R. Crouse tot een daling van 10 procent van het 'slechte cholesterol' (LDL) in de groep die dagelijks 62 milligram isoflavonen kreeg. Crouse noemt de resultaten „dramatisch”.

Patiënten met een verhoogd LDL die 37 milligram isoflavonen kregen, vertoonden nog altijd een daling van 8 procent. Bij patiënten die 27 milligram of 3 milligram kregen, daalde het LDL-gehalte niet of nauwelijks. Crouse spreekt van een duidelijke „dosis respons-relatie”, doktersjargon voor een aantoonbaar verband tussen de gegeven hoeveelheid van een medicament en het bereikte resultaat.

„Het is zonneklaar dat de isoflavonen verantwoordelijk zijn voor het cholesterolverlagende effect”, zegt Crouse. „Soja waaruit de isoflavonen zijn verwijderd, verlaagt het cholesterol niet. Maar hoe de isoflavonen werken, is een andere vraag. Het lijkt erop dat de werking afhankelijk is van de overige eiwitten uit soja. Andere onderzoeken laten namelijk zien dat pure isoflavonen, zonder de overige bestanddelen van soja, het cholesterolgehalte niet verlagen.”

Eerdere onderzoeken bij apen en mensen in het Wake Forest universiteitsziekenhuis hebben uitgewezen dat de effecten van isoflavonen op het cholesterolgehalte in apen en mensen overeenkomen. Er is ook een gunstige invloed op (slag)aderverkalking (atherosclerose). Crouse: „Studies met apen laten zien dat soja met isoflavonen het proces van atherosclerose terugdringt. Het bewijsmateriaal stapelt zich op dat hetzelfde geldt voor mensen.”

Uit een andere Amerikaanse studie met soja, uitgevoerd door dr. M. Benninck verbonden aan de Universiteit van Michigan, blijkt dat sojaextract het kankerproces sterk kan vertragen. Patiënten die waren geopereerd vanwege dikkedarmkanker kregen gedurende een jaar dagelijks 39 gram zuivere sojapoeder. Een controlegroep kreeg eiwitpoeder. De patiënten wisten niet wat ze kregen. Uit metingen voor en na de proef bleek dat de ontwikkeling van kankercellen was geremd bij de patiënten die soja gebruikten, aldus Benninck tijdens een onlangs gehouden vergadering van het Amerikaanse instituut voor kankeronderzoek.

Volgens hem kan soja in de toekomst het aantal gevallen van dikkedarmkanker met 50 procent verminderen. „Bij kankerpatiënten kan soja de ontwikkeling van de ziekte sterk afremmen.”