Gezondheid 24 augustus 1999

Katoen eet ziekteverwekkers en geurtjes

Een speciale behandeling van katoen zorgt ervoor dat het materiaal zichzelf kan ontdoen van ziekteverwekkende of geurverwekkende bacteriën. Dat meldt J. Williams van het Amerikaanse HaloSource op de jaarlijkse bijeenkomst van de American Chemical Society die dezer dagen gehouden wordt.

De textielbehandeling van HaloSource, gevestigd in Seattle, is gebaseerd op onderzoek van de Universiteit van Californië-Davis. Aan het katoen worden zogenaamde N-halamines verbonden, tijdens een proces dat lijkt op het strijkvrij maken van textiel. N-halamines bevatten chloor, een stof die werkzaam is tegen bacteriën, virussen, gisten en schimmels.

Het chloor werkt uiterst snel, zegt Williams. „Binnen twee minuten is het aantal salmonellabacteriën bijvoorbeeld verminderd met een factor miljoen.” Een dergelijk coating bestond al, maar deze nieuwe bacteriedoder werkt sneller en doodt meer bacteriën en virussen dan ander 'bacterie-etend' katoen. Bestaande bacteriedoders in textiel doen er volgens Williams twintig tot dertig minuten over om een vermindering met een factor miljoen te bereiken.

Bij herhaald contact met ziekteverwekkers neemt de werkzaamheid van de N-halamines sterk af, omdat de stof het chloor afgeeft tijdens het doden van de bacteriën. Om het effect terug te doen keren, is spoelen in verdund bleekwater genoeg. De N-halamines worden dan weer uitgerust met een chlooratoom. Uit voorlopige proeven blijkt dat dat eens in de vijf wasbeurten nodig is.

Geuretend katoen, voor sportkleding, kan binnen zes maanden op de markt komen, schat Williams. Medewerkers van HaloSource hebben bewezen dat het werkt: als ze sokken en T-shirts van behandeld katoen droegen, produceerden ze minder geurtjes dan normaal.

Andere toepassingen, zoals kleding voor medisch personeel, beddengoed voor ziekenhuizen en hotels, zakdoeken, theedoeken, schoonmaakmateriaal en incontinentiebroekjes, zijn nog wat verder weg.