Gezondheid 3 augustus 1999

Snel weer mobiel na hersenbloeding

Nijmegen, Delft en Haarlem gaan de komende twee jaar experimenteren met een nieuwe behandelmethode voor mensen die getroffen zijn door een hersenbloeding of een herseninfarct, het zogeheten cerebraal vasculair accident (cva). Voor het in Nijmegen begonnen project is ruim 3 miljoen gulden uitgetrokken.

Jaarlijks worden in Nederland ruim 30.000 mensen getroffen door een cva of beroerte. Het is een van de belangrijkste doodsoorzaken. De groep patiënten kost de samenleving jaarlijks bijna 2 miljard gulden aan behandeling en verzorging. Dat is na de zorg voor verstandelijk gehandicapten en demente mensen de grootste kostenpost in het totale gezondheidsbudget.

Met de nieuwe behandelmethode proberen ziekenhuizen, verpleeghuizen en thuiszorg patiënten zo snel mogelijk weer enigszins mobiel te krijgen. Binnen twee weken na de beroerte moeten patiënten uit het ziekenhuis naar een revalidatieafdeling in een verpleeghuis. Daar blijven zij maximaal zes maanden. De thuiszorg heeft extra personeel gekregen voor intensieve begeleiding thuis. Patiënten die niet meer naar huis kunnen, worden na zes maanden definitief in een verpleeghuis geplaatst.

Partners en familieleden die te maken krijgen met de blijvende gevolgen van het cva, kunnen terecht bij de nazorgpoli in twee ziekenhuizen. De nazorgpoli houdt daarnaast patiënten minimaal een jaar na terugkeer naar huis in de gaten, zodat eventuele problemen snel aan het licht komen. Speciaal onderzoek en behandeling heeft plaats in het voor Nederland nieuwe Ambulant Centrum voor Hersenletsel. Dat is ondergebracht in de Sint Maartenskliniek in Nijmegen. Bij dit centrum kunnen artsen en verpleegkundigen ook informatie vragen.