Gezondheid 3 augustus 1999

AZM start groot onderzoek
naar suikerziekte

Het Academisch Ziekenhuis in Maastricht (AZM) start een grootschalig onderzoek naar de oorzaken van suikerziekte. De komende vijf jaar worden 750 inwoners van Maastricht gevolgd om de mogelijke ontwikkelingen op het gebied van diabetes mellitus in kaart te brengen.

De 750 Maastrichtenaren bestaan uit drie groepen: één heeft diabetes, een ander heeft daar een verhoogd risico op en de laatste groep loopt geen verhoogd risico op diabetes. Het AZM wil erachter zien te komen of een andere en gezondere levenshouding leidt tot het minder voorkomen van suikerziekte.

Op dit moment lijdt 2 à 4 procent van de Nederlanders aan een of andere vorm van suikerziekte. Diabetes is de grootste veroorzaker van slechtziendheid en blindheid.

Volgens de internist prof. dr. T. de Bruin zal het aantal patiënten met diabetes in ons land de komende jaren fors stijgen: van 300.000 in 1990 tot 500.000 in 2010. Nogal wat gevallen van diabetes worden pas laat herkend. Dat leidt tot gezondheidsschade aan diverse organen. Een vroegtijdige diagnose is daarom gewenst.

Met de verwachte golf nieuwe patiënten staat de gezondheidszorg onder spanning. „Zeker als het gaat om de vraag hoe wij dat in de toekomst moeten bekostigen”, zegt De Bruin. „Met dit langdurig en grootschalig onderzoek proberen wij de oorzaken van diabetes op het spoor te komen en het hoge risico op hart- en vaatziekten te verklaren.”

Er bestaan verschillende soorten suikerziekte. Van type 1 is sprake wanneer de alvleesklier geen insuline meer aanmaakt. Deze vorm begint meestal op jeugdige leeftijd. Bij het meest voorkomende type 2 maakt de alvleesklier te weinig insuline aan. Bij het ontstaan van dit soort diabetes spelen ongezonde voeding, te weinig beweging en overgewicht een belangrijke rol.

Collega-internist en endocrinoloog dr. B. Wolffenbuttel van het AZM meent dat de westerse leefwijze, 'Cocacolonization en McDonaldism', zorgt voor een snelle toename van met name diabetestype 2. „Dit type komt meestal niet alleen: het gaat vaak gepaard met verhoogde bloeddruk en een verhoogd cholesterolgehalte. Gezamenlijk zorgen deze factoren voor een sterk verhoogd risico op hart- en vaatziekten.” Hij vindt dat eerder gestart moet worden met het voorschrijven van insuline om nier-, zenuw- en oogcomplicaties te voorkomen.