Gezondheid 8 juni 1999

Vitaminen voor fietsers

Uit laboratoriumonderzoek is bekend dat hoge concentraties ozon, bijvoorbeeld ten gevolge van luchtverontreiniging, kunnen leiden tot een vermindering van de longfunctie.

Er komt een soort ontstekingsreactie op gang waarbij zich mogelijk in de celmembraan veranderingen voordoen in de omzetting van arachidonzuur, een onverzadigd vetzuur. Daarnaast zouden bepaalde witte bloedcellen (granulocyten) in de luchtwegen vrijkomen.

Er zijn aanwijzingen dat toedoening van bepaalde vitaminen (antioxidanten), zoals vitamine E en C, beide processen kunnen beïnvloeden. Onderzoekers van de Landbouwuniversiteit Wageningen en het Nederlandse Instituut voor Gezondheidswetenschappen in Rotterdam hebben deze hypothese onderzocht en kwamen tot een verrassende uitkomst. Zij gaven 38 amateur-wielrenners in de zomer van 1996 een onderhoudsdosering met 100 milligram vitamine E en 500 milligram vitamine C of een neppil. Onderzoekers en deelnemers aan het onderzoek wisten niet wie van de deelnemers de neppillen of de vitaminen slikten.

Metingen
Op regelmatige tijden werd voor en na een wielertocht de longfunctie gemeten. Een stijging van de concentratie ozon in de buitenlucht van 100 microgram per kubieke meter ging in de neppilgroep gepaard met een vermindering van de uitgeademde lucht per seconde van 95 milliliter. In de vitaminegroep was dit slechts 1 milliliter. Ook daalde de vitale longcapaciteit tijdens de toename van ozon in de lucht, maar in de vitaminegroep was de daling veel lager (42 milliliter) dan in de neppilgroep (125 milliliter). Beide gemeten verschillen wijzen op een duidelijk en wetenschappelijk aangetoond samenhangend effect waarbij geen sprake kan zijn van een toevalsbevinding.

Toediening van antioxidanten als vitamine E en C bieden kennelijk een gedeeltelijke bescherming tegen de acute effecten van ozon door luchtvervuiling op de longfunctie, aldus de onderzoekers in the American Journal of Epidemiology.