Gezondheid 1 juni 1999

Grotere kans op trombose
door lang reizen

Mensen die langer dan 4 uur achter elkaar reizen, hebben een grotere kans op trombose, zo blijkt uit onderzoek door Franse artsen, gepubliceerd in The International Journal of Epidemiology. Regelmatig bewegen tijdens langere vlieg- en autoreizen is aan te bevelen.

De Franse onderzoekers analyseerden de ingevulde vragenlijsten van 160 patiënten die in het ziekenhuis waren opgenomen vanwege trombose. Hun gegevens vergeleken zij met die van 160 patiënten die waren opgenomen voor pijn op de borst, hoge bloeddruk of plotseling flauwvallen.

De onderzoekers waren vooral benieuwd naar reisgedrag. Zij omschreven een reis als „elke vorm van transport die meer dan 4 uur duurt en plaatsheeft binnen 4 weken voor opname in het ziekenhuis.”

In de trombosegroep was deze omschrijving van toepassing op 25 procent van de patiënten. In de controlegroep slechts op 8 procent van de patiënten. De onderzoekers toonden hiermee aan dat reizen het risico op trombose verhoogt.

De meeste patiënten (39) reisden per vliegtuig, de rest overwegend per auto (28) en soms per trein (2).

In eerdere onderzoeken werd al melding gemaakt van een verhoogd risico op het ontstaan van bloedpropjes tijdens luchtreizen. De Franse onderzoekers tonen echter aan dat iedere vorm van langdurig reizen dit risico verhoogt. Zij vermoeden overigens dat hun onderzoeksuitkomsten slechts het topje van de ijsberg laten zien.

Ter voorkoming van trombose is het aanbevelenswaardig om tijdens lange reizen regelmatig te bewegen, waardoor de bloedsomloop wordt gestimuleerd. Dat kan tijdens autoreizen door bijvoorbeeld om de 2 uur rustpauzes in te lassen en even goed de benen te strekken tijdens een wandeling. In vliegtuigen kunnen mensen van tijd tot tijd een rondje door het vliegtuig lopen.