Gezondheid 18 mei 1999

Juridische scriptie over comapatiënten

De Juristenvereniging Pro Vita (JPV) nodigt rechtenstudenten uit tot inzending van een juridisch-wetenschappelijke verhandeling over de toediening van sondevoeding bij comapatiënten.

Het gaat met name om het standpunt van de commissie aanvaardbaarheid levensbeëindigend handelen van de artsenorganisatie KNMG. Volgens de commissie heeft een dokter bij langdurig comateuze patiënten zonder uitzicht op herstel, na een bepaalde periode, de professionele plicht de sondevoeding te staken en een eventueel 'tegenstribbelende' familie van de noodzaak daartoe te overtuigen.

Pro Vita vraagt zich af hoe deze opvatting zich verhoudt tot artikel 255 van het Wetboek van Strafrecht. Volgens mevrouw mr. M. D. Klaasse-Carpentier, bestuurslid van de juristenvereniging, heeft elke burger volgens dit artikel een zorgplicht. Die houdt in dat je iemand niet zomaar in een hulpeloze toestand onverzorgd mag achterlaten.

Rechtspositie
De vraag is of het standpunt van de commissie van de KNMG wel of niet in strijd is met dit artikel. Met andere woorden: hoe verhoudt zich het verbod om iemand opzettelijk in hulpeloze toestand te laten met de professionele plicht om voedsel te onthouden bij comateuze patiënten? Wat is de rechtspositie dan wel de juridische status van de langdurig comateuze patiënt? In hoeverre verschilt die van een overledene? Een vraag die hierbij aansluit is of dergelijke patiënten met instemming van familieleden als orgaandonor zouden kunnen dienen. Voorwaarde voor orgaandonatie is het vaststellen van de hersendood. Voldoen comateuze patiënten aan die voorwaarde?

Pro Vita zoekt rechtenstudenten met belangstelling voor dit moeilijke onderwerp. De beste scriptie wordt beloond met een bedrag van 2000 gulden. Het werkstuk moet uiterlijk 1 november 1999 klaar zijn.

Inlichtingen zijn te verkrijgen bij mevrouw mr. P. M. Cremer-Wevers te Amersfoort, tel. 033-465 49 90, e-mail petra@cremereindhoven.demon.nl