Gezondheid 13 april 1999

Lasertherapie wijnvlekken
helpt ook bij ouderen

Een laserbehandeling om wijnvlekken te verwijderen kan ook op latere leeftijd succesvol zijn. Bij oudere kinderen en volwassenen is de behandeling, die voor kleuters erg hinderlijk is, niet minder effectief.

Dat stelt plastisch chrirurg C. van der Horst in een onderzoek waarop zij morgen hoopt te promoveren aan de Universiteit van Amsterdam. Omdat bij kinderen de bloedvaten klein zijn en de huid dun is, dacht Van der Horst dat een behandeling van wijnvlekken bij hen tot een beter resultaat zou leiden dan bij oudere kinderen of volwassenen. Uit haar onderzoek is gebleken dat leeftijd geen enkele rol speelt.

Drie tot vijf van elke duizend kinderen wordt met wijnvlekken, een vaatafwijking, geboren. In wijnvlekken zitten veel meer bloedvaten dan in een normaal stukje huid. Ze manifesteren zich vooral in de hals en het gezicht. Bij een op de vijf patiënten van Van der Horst komt de aandoening ook elders in de familie voor.

Van der Horst bekeek verschillende leeftijdsgroepen na vijf behandelingen. De leeftijden liepen uiteen van enige maanden tot 30 jaar. Als kinderen al moeten worden behandeld, dan doet Van der Horst dat het liefst onder narcose of met een kortwerkend slaapmiddel. Zij vergelijkt de pulsen van de laser met een elastiekje dat honderden keren tegen je wang knalt.

Effect
Het effect van de behandeling varieert. Bij de een is de vlek na tien behandelingen helemaal weg, bij de ander is de vlek na dertig behandelingen nog steeds goed zichtbaar. Sinds 1991 wordt deze behandeling in ziekenhuizen in Amsterdam en Eindhoven uitgevoerd.

Bij de ingreep wordt de vlek beschenen met laserlicht, dat goed door bloed wordt geabsorbeerd en niet door de rest van de huid. De geabsorbeerde lichtenergie wordt in warmte omgezet. Zo ontstaat in de bloedvaten een hoge temperatuur, waardoor ze verschroeien. Als de schade is geheeld, zijn er minder bloedvaten overgebleven. Daardoor is de huidskleur meer op die van de omringende normale huid gaan lijken.