Gezondheid 30 maart 1999

Nieuw onderzoek: Vet eten geeft
geen hoger risico op borstkanker

In een Amerikaans onderzoek onder 89.000 vrouwen zijn geen aanwijzingen gevonden dat een vetrijk dieet de kans op borstkanker zou verhogen en evenmin dat een vetarm dieet borstkanker zou voorkomen.

...Visvetten zouden bescherming bieden tegen borstkanker...
De resultaten, gepubliceerd in The Journal of the American Medical Association, zijn in tegenspraak met heersende theorieën over borstkanker.

Wetenschappers haastten zich echter te zeggen dat een vetarm dieet nog steeds goed is voor het hart en andere delen van het lichaam. De studie toont alleen aan dat er meer onderzoek nodig is naar de invloed van voeding op borstkanker. „We zouden gewoon moeten accepteren dat goede wetenschappers nog niet kunnen zeggen wat u moet eten om de kans op borstkanker te minimaliseren”, zei deskundige John Glaspy van de Universiteit van Californië. Hij was overigens niet bij het onderzoek betrokken.

Aziatische culturen
Volgens veel artsen zou het eten van veel vet het risico op borstkanker verhogen. Die theorie is gebaseerd op de vaststelling dat vrouwen in traditionele Aziatische culturen, waar minder vet gegeten wordt, veel minder vaak borstkanker krijgen dan westerse vrouwen. Uit ander onderzoek zou blijken dat het type vet dat wordt geconsumeerd van belang is, en niet de hoeveelheid. Vet van vis zou bescherming bieden tegen borstkanker en vet waarin verontreinigende stoffen liggen opgeslagen zou borstkanker veroorzaken.

In het onderzoek zijn 88.795 vrouwen in de leeftijd van 30 tot 55 jaar gevolgd. Van 1980 tot 1994 vulden de vrouwen eens in de 4 jaar gedetailleerde vragenlijsten in over hun voedingsgewoonten. Tijdens het onderzoek kregen 2956 vrouwen borstkanker.

Vrouwen die veel vet aten bleken niet vaker borstkanker te ontwikkelen dan vrouwen die weinig vet aten. Dat gold ook voor vrouwen die veel dierlijk vet aten, plantaardig vet of gedeeltelijk onverzadigd vet. Ook maakte het niet uit of de vrouwen veel visolie consumeerden of dat minder dan 20 procent van hun genuttigde calorieën uit vet bestond.

Het meest opvallende resultaat was dat vrouwen die het minste vet aten 15 procent meer kans liepen om borstkanker te krijgen. Maar omdat die bevinding slechts op minder dan duizend vrouwen was gebaseerd, durfden de onderzoekers daar geen vergaande conclusies aan te verbinden.

Visvetten
Glaspy heeft nog geen verklaring voor de nieuwe resultaten. Hij denkt nog steeds dat een vetinname van minder dan 10 procent misschien de kans op borstkanker verkleint. Ook denkt hij dat beter gekeken moet worden naar het effect van verschillende soorten visvetten.

Volgens Michelle Holmes, docent geneeskunde, zijn er genoeg andere verklaringen voor het verschil in het vóórkomen van borstkanker tussen Aziatische en westerse vrouwen. In traditionele Aziatische culturen beginnen vrouwen later te menstrueren, krijgen ze op jongere leeftijd kinderen en blijven ze magerder dan westerse vrouwen. Allemaal factoren die het risico op borstkanker verkleinen, aldus Holmes.