Gezondheid 23 maart 1999

VN: jaarlijks vijf miljoen doden
door vervuild drinkwater

WASHINGTON – Meer dan vijf miljoen mensen sterven ieder jaar als gevolg van vervuild drinkwater en 3,4 miljard mensen lopen ziektes op. Dat staat in een rapport van de Universiteit van de Verenigde Naties.

De Nederlandse prof. Hans van Ginkel, onder-secretaris-generaal van de VN en rector van de VN universiteit in Tokio, heeft dat in Washington bekendgemaakt. Er is volgens hem de komende acht tot tien jaar 46 miljard gulden nodig om de hele wereld blijvend van schoon drinkwater te voorzien. Momenteel wordt daar acht miljard voor uitgetrokken.

Schoon drinkwater is een basisbehoefte van iedere mens. Daarom moeten we daar volgens van Ginkel allemaal aan meebetalen. „Het is niet veel geld als je weet dat het tweemaal zo veel is als Europeanen per jaar aan ijsjes uitgeven. En het hoeft niet allemaal direct op tafel te komen.”

Het drinkwaterprobleem kost volgens Van Ginkel niet alleen maar geld. Het is een investering die tot lagere kosten voor de gezondheidszorg leidt en daardoor tot hogere arbeidsproductiviteit. Verder leidt beter drinkwater tot hogere productiviteit in de landbouw.

Een concreet actieplan is er nog niet. Het gaat er volgens Van Ginkel om het publiek te doordringen van het probleem. Daarom is maandag 25 maart tot Wereld Waterdag uitgeroepen. Internationale samenwerking is bij het oplossen van het waterprobleem onontbeerlijk, zowel wat betreft de schaarste als de verontreiniging. Maar het betekent niet dat de rijke landen de beurs moeten openen en alle kosten moeten dragen. „De gebruikers moeten en willen zelf meebetalen. Dat kan via leningsprogramma's”, zegt Van Ginkel.

Watervervuiling is een probleem waarmee zowel ontwikkelingslanden als industrielanden kampen. In ontwikkelingslanden hangt het meestal samen met de schaarste van water en de gebrekkige infrastructuur. Maar Canada en de Verenigde Staten liggen al jaren overhoop over de vervuiling van de grote meren die beide landen delen. En vervuiling en schaarste is volgens Van Ginkel ook een probleem waar Nederland mee worstelt, omdat het drinkwater uit de duinen niet voldoende is voor de watervoorziening en aangevuld moet worden met water uit de Rijn, dat dan eerst gezuiverd moet worden.

Eerder deze week verscheen een rapport van het internationaal instituut voor waterbeheer waaruit blijkt dat eenderde deel van de wereldbevolking, zo'n 1,8 miljard mensen, over 25 jaar kampt met een ernstig gebrek aan water. De vermindering van de waterreserves vormt een grote bedreiging voor de gezondheid van mens en milieu en voor de vrede, aldus het instituut.