Gezondheid 23 maart 1999

Dekbedhoezen vergoed

Goed nieuws voor de 1,6 miljoen astmalijders in Nederland. Per 1 april vergoeden zorgverzekeraars ook allergeenvrije dekbedhoezen. Financiering heeft plaats via de Algemene wet bijzondere ziektekosten (AWBZ). Al eerder werden hoezen die huisstofmijt uit matrassen en kussens houden, vergoed.

De meeste astmapatiënten zijn overgevoelig voor de uitwerpselen van deze minuscule beestjes. Ze gedijen goed in warme, vochtige plekjes zoals matrassen, kussens en dekbedden, maar ook gordijnen, stoffen banken en zachte vloerbedekking. Meestal krijgen ze daar goed te eten; huisstofmijten voeden zich met huidschilfers.

De allergeenvrije hoezen voor het beddengoed laten wel warmte en vocht door, maar geen huisstofmijten en hun uitwerpselen. Mensen met overgevoeligheid voor de huisstofmijt krijgen zo minder prikkels die hun allergie stimuleren. Ze zullen daardoor minder klachten krijgen.

Aan vergoeding van de dekbedhoezen is een voorwaarde verbonden: de slaapkamer van de astmapatiënt moet zijn gesaneerd. Dat houdt in dat er geen dikke wollen vloerbedekking ligt, maar bij voorkeur zeil of parket. Ook verdienen katoenen gordijnen of plastic lamellen de voorkeur boven zware velours raambedekking.

Die voorwaarde wordt niet beoordeeld door de CARA-verpleegkundige, wat volgens de Staatscourant oorspronkelijk wel de bedoeling was. Het Astma Fonds –overigens blij met de uitbreiding– betreurt dat deze beoordeling is weggevallen. „Onduidelijk is nu wie die toetsing gaat doen”, aldus E. van Stokkom van het Astma Fonds.

Dramatisch
Blijft de forse meevaller voor de astmapatiënt. Een dekbedhoes van 140 bij 200 centimeter kost al gauw zo'n 250 gulden, oplopend naar 500 gulden voor een tweepersoons. Toch wegen deze ziektekosten ruimschoots op tegen de maatschappelijke kosten die anders optreden. Astma is met ruim 20 procent de belangrijkste veroorzaker van het ziekteverzuim. Het aantal astmapatiënten stijgt dramatisch. De laatste 10 jaar is bij kinderen deze aandoening met 50 procent toegenomen.

Die stijging kan verschillende oorzaken hebben. Moderne huizen zijn goed geïsoleerd, maar laten weinig frisse lucht binnen, waardoor ze te veel vervuilen. Een andere mogelijkheid is dat kinderen tegenwoordig te weinig in aanraking komen met ziekten, waardoor hun afweersysteem overgevoelig wordt. Bij de minste of geringste prikkel, zoals kattenhaar of de afscheiding van huisstofmijten, geeft het lichaam een overreactie. De allergie ontwikkelt zich. In alternatieve kringen leeft de gedachte dat (stijging van het aantal) vaccinatie(s) kan leiden tot toename van het aantal astmagevallen. Andere mogelijke oorzaken zijn een erfelijke aanleg of roken (of berookt worden) tijdens de zwangerschap dan wel bij de baby.