Gezondheid 9 maart 1999

Luchtvervuiling en longkanker

Onderzoek onder ruim 6300 Zevende-dags Adventisten in de Amerikaanse staat Californië wijst uit dat blootstelling aan luchtvervuiling veroorzaakt door deeltjes kleiner dan 0,01 millimeter het risico op longkanker vergroot, zo meldt het internationale medische tijdschrift The Lancet.

Het onderzoek duurde 25 jaar, van 1967 tot 1992. In die periode moesten de deelnemers vier keer vragenlijsten invullen over hun leefstijl en hun gezondheid. De luchtvervuiling in dezelfde periode werd in kaart gebracht met behulp van 348 meetpunten in Californië. De onderzoekers bekeken onder meer zwavel-, ozon- en stikstofdioxideconcentraties.

De blootstelling aan luchtvervuiling door vuildeeltjes kleiner dan 0,01 millimeter gaf bij mannen een 2,3 keer grotere kans op het ontstaan van longkanker en een verhoogde sterfte aan luchtwegaandoeningen bij mannen en vrouwen. Een verhoogde ozonconcentratie gaf een hoger risico op longkanker bij mannen, terwijl een hogere zwavelconcentratie in verband kon worden gebracht met een verhoogd risico op longkanker bij mannen én vrouwen.

Hoofdonderzoeker David Abbey van de Loma Linda Universiteit gelooft dat de gevonden verschillen tussen risico's bij mannen en vrouwen voor een deel kunnen worden verklaard door de tijd die beide geslachten buiten de deur doorbrengen. Wie langer buiten vertoeft, staat langer bloot aan de invloed van vervuilende stoffen in de lucht.

Milieuspecialist Steven Smith van het Britse Kings' College stelt dat het onderzoek een belangrijk bijdrage levert aan het debat over luchtvervuiling en de conditie van de luchtwegen. Hij is verbaasd over het sterke verband tussen blootstelling aan dit soort deeltjes en longkanker. Smith voegt eraan toe dat nu moet worden gezocht naar de kankerverwekkendheid van de afzonderlijke deeltjes. Daarnaast herinnert hij eraan dat kleinere deeltjes (0,0025 millimeter of kleiner) nog schadelijker zijn.