Gezondheid 9 maart 1999

Koffie en hartritmestoornissen

Een matige inname van cafeïne, een stof die veel voorkomt in koffie, is ondanks veranderingen in grafieken die de elektrische hartactiviteit weergeven (elektrocardiogrammen of ECG's) waarschijnlijk niet slecht voor mensen met een normaal, gezond hart. Onderzoekers verbonden aan de University of Arizona College of Medicine laten in de British Medical Journal weten dat niet aangetoond kon worden dat cafeïne-inname voor een blijvende hartslagverandering zorgt.

Uit vorige onderzoeken bleek dat de inname van grote hoeveelheden cafeïne kan zorgen voor gevaarlijke verstoringen van het hartritme. Over de gevolgen van een gematigde inname was echter nog maar weinig bekend.

Dr. R. L. Donnerstein en zijn team maakten daarom ECG's van gezonde volwassen mannen voor en na cafeïne-inname. De deelnemers aan het onderzoek kregen een hoeveelheid cafeïne die te vergelijken is met het drinken van 3 tot 4 kopjes koffie per dag.

Na analyse van de grafieken bleek dat de cafeïne in deze dosering de hartspier niet noemenswaardig beïnvloedt, maar dat het hart er wel moeite voor moet doen zijn normale ritme te onderhouden.

Overigens is uit andere onderzoeken gebleken dat koffie, vooral in combinatie met roken, het homocysteïnegehalte verhoogt. Een verhoogd homocysteïnegehalte is, evenals een verhoogd cholesterolgehalte, een risicofactor voor het ontstaan van hart- en vaatziekten.