Gezondheid 9 maart 1999

Doorbakken vlees verhoogt
risico op borstkanker

Als vrouwen geregeld doorbakken of zeer goed doorgebakken vlees eten, hebben zij een vijfmaal hogere kans op borstkanker dan vrouwen die meestal licht of matig doorbakken vlees eten, zo blijkt uit een onderzoeksrapport waarvan melding wordt gemaakt in the Journal of the (American) National Cancer Institute.

Na grillen, frituren en barbecuen bevat goed doorbakken rood vlees aan de oppervlakte veel zogenaamde heterocyclische aminen. Daarvan is bekend dat ze kankerverwekkend zijn.

Mevrouw dr. Wei Zheng en haar onderzoekers selecteerden voor het onderzoek naar het verband tussen vlees en kanker 273 vrouwen van wie vastgesteld was dat ze borstkanker hadden. Tevens functioneerde een groep van 657 vrouwen als controlegroep. De groepen kregen foto's van vijftien verschillende rode en witte vleessoorten voorgeschoteld. Alle vleessoorten vertoonden verschillende bakgradaties, waarbij de vrouwen mochten aangeven welke kleur het meeste leek op wat ze doorgaans zelf klaarmaakten.

Vervolgens bleek dat bij vrouwen die hun rood vlees (zeer) goed doorbakken aten, de kans op het ontwikkelen van borstkanker 4,6 keer groter was dan bij vrouwen die de voorkeur geven aan licht of matig doorbakken vlees.

Verder bleek dat vrouwen die het meeste rode vlees aten, vergeleken met vrouwen die hun gerechten meer varieerden, een 78 procent hoger risico op borstkanker hadden.

Volgens Zheng werd uit het onderzoek duidelijk, dat een matige consumptie van op de juiste manier doorbakken rood vlees aan te raden is. Om de kans op kanker te verkleinen, is het verstandig niet iedere dag vlees te eten, dit matig te doorbakken en variatie in te bouwen, bijvoorbeeld door vis of ei op te dienen of gewoon eens een dag over te slaan.