Gezondheid

Klimaat beïnvloedt
hart- en vaatziekten

Er bestaat een verband tussen het risico op hart- en vaatziekten en het klimaat. Kou en vocht verhogen de kans op een hartinfarct.

Dat stelt de Spaanse nierspecialist Angel Argilés na een vierjarig onderzoek onder 53 nierpatiënten in het universiteitsziekenhuis Lapeyronie in de Franse stad Montpellier. De resultaten van zijn onderzoek staan afgedrukt in de New England Journal of Medicine.

Argilés kwam min of meer toevallig achter de invloed van het klimaat op het vóórkomen van hart- en vaatziekten. Bij het analyseren van gegevens van patiënten zag hij dat de bloeddruk een jaarlijkse cyclus vertoont. In de winter was de bovendruk gemiddeld 12 millimeter hoger dan in de zomer, de onderdruk vertoonde een verschil van 7 millimeter. En een hogere bloeddruk verhoogt het risico op hart- en vaatziekten.

Toen Argilés de gegevens naast de weerstatistieken legde, bleek er een verband te bestaan tussen de bloeddruk en het weer. „Het zijn geen schokkende verschillen, maar op de hele bevolking tikt zo'n verschil toch door.”

De Spaanse nierspecialist durft op grond van zijn onderzoek te stellen dat het klimaat in noordelijke landen ongezonder is voor hart- en bloedvaten dan het Middellandse-Zeeklimaat. In de zuidelijke landen komen minder hart- en vaatziekten voor dan in andere Europese staten. In Scandinavië en met name Finland worden de hoogste percentages gemeten.

De eetgewoonten spelen daarbij een belangrijke rol. De mediterrane voeding met veel groenten, fruit, vis en olijfolie heeft zeer waarschijnlijk een gunstige invloed op hart- en bloedvaten. Uit het onderzoek van Argilés blijkt nu dat ook het klimaat mogelijk een rol speelt.