Gezondheid

Hartspecialisten slikken vitaminen

Van de Amerikaanse hartspecialisten slikt 44 procent vitaminen die zogeheten vrije radicalen kunnen wegvangen (antioxidanten), zo blijkt uit onderzoek waarvan de resultaten vermeld staan in de American Journal of Cardiology.

Vrije radicalen zijn agressieve zuurstofdeeltjes die weefselschade kunnen veroorzaken en die zeer waarschijnlijk een rol spelen bij diverse ziekten, waaronder hart- en vaataandoeningen. Er komen steeds meer aanwijzingen dat vitaminen met antioxidantwerking, met name vitamine E, vitamine C en bètacaroteen, daartegen bescherming kunnen bieden.

Willekeurig gekozen leden van het Amerikaanse college voor cardiologie, 450 in totaal, kregen een vragenlijst toegestuurd over het gebruik van antioxidanten door henzelf en over het voorschrijfgedrag van antioxidanten aan patiënten. Ook werd gevraagd of zij zelf een hoog cholesterolgehalte of een hoge bloeddruk hadden, twee risicofactoren voor het ontstaan van hart- en vaatziekten.

Van de 450 hartspecialisten vulden er 181 de vragenlijst in. Van hen gebruikt 44 procent regelmatig multivitaminen met antioxidanten.

Met de eigen gezondheid van de cardiologen is het in de meeste gevallen goed gesteld. Slechts een beperkt aantal specialisten kampt met een te hoog cholesterolgehalte of hoge bloeddruk. Het risico op hart- en vaatziekten is bij de groep daardoor minder groot dan in vergelijkbare leeftijdsgroepen in de VS.

Een opvallend gegeven is verder dat de groep hartspecialisten die dergelijke vitaminen routinematig voorschrijft aan patiënten (34 procent) kleiner is dan de groep die zelf deze vitaminen gebruikt (44 procent).