Gezondheid

Echinaforce helpt bij verkoudheid

Door W. van Hengel
Het plantaardig geneesmiddel Echinaforce helpt bij een acute verkoudheid. Dat blijkt uit een onderzoek, uitgevoerd door het Centrum voor Infectieziekten in het Zweedse Uppsala.

Aan het onderzoek in Uppsala namen 246 verkouden vrijwilligers deel, waaronder 181 vrouwen en 65 mannen. Later tijdens het onderzoek werden er 66 uitgesloten omdat zij de voorschriften overtraden of andere medicijnen erbij gingen gebruiken.

De vrijwilligers werden gesplitst in vier groepen. Een groep kreeg Echinaforce in de normale dosering. Een andere groep kreeg Echinaforce in een zeven maal sterkere dosering. De derde groep kreeg een geconcentreerd wortelextract van de plant, en de laatste groep kreeg een placebo. Dit nepmiddel leek qua uiterlijk en smaak op de Echinacea-preparaten, maar bevatte geen werkzame stoffen.

Instructies
Bij het eerste bezoek aan de arts kregen de vrijwilligers de instructie driemaal daags twee tabletten in te nemen, zodra zich de eerste symptomen van verkoudheid voordeden. Als ze verkouden werden, moesten ze direct naar de dokter zodat deze tijdens dit tweede bezoek de ernst van de verkoudheid kon vaststellen. Verder ontvingen de vrijwilligers een dagboek waarin ze van dag tot dag de ernst van de klachten en symptomen moesten vastleggen. Ze dienden de Echinaforce-tabletten in te nemen totdat de klachten waren verdwenen of tot maximaal 7 dagen na het begin. Dan volgde opnieuw een bezoek aan de dokter.

Deze keek naar onder meer de volgende symptomen: sniffen en loopneus, tranende en brandende ogen, keelpijn en problemen met slikken, hoofdpijn en duizeligheid, spier- en gewrichtspijn, koorts, hoesten, verstopte neus en oorpijn.

De effectiviteit van Echinaforce werd in 80 procent van de gevallen door de deelnemers aan het onderzoek en in 70 procent van de gevallen door de artsen als positief beoordeeld. De klachten namen in de onderzoeksperiode in de groepen die Echinaforce in normale en geconcentreerde vorm gebruikten, sneller af dan in de placebogroep, zo constateerden zowel patiënten als artsen. De groep die het wortelextract gebruikte, deed het niet beter dan de placebogroep. Ook de dagboeken van de patiënten lieten deze bevindingen zien. De geconcentreerde vorm van Echinaforce werd iets beter beoordeeld, maar niet zodanig dat daardoor een zeven maal sterkere dosering gerechtvaardigd lijkt.

Soorten
Echinaforce wordt gemaakt van de Echinacea purpurea of rode zonnehoed die vooral in Europa wordt gekweekt. De plant behoort tot de familie van de samengesteld bloemigen. De meest bekende soorten zijn naast de Echinacea purpurea de Echinacea angustifolia en Echinacea palida. Uit onderzoek blijkt dat de Echinacea purpurea effectiever is dan de andere soorten.

Voor Echinaforce wordt vooral het bovengrondse deel van de plant gebruikt (95 procent) aangevuld met de wortel (5 procent). Na de oogst worden de plantendelen versneden en op een mengsel van water en alcohol gezet, zodat de werkzame stoffen uit de plant in de vloeistof oplossen. Later worden de plantendelen via centrifuge en uitpersen verwijderd. De Echinacea-oertinctuur die dan overblijft, is het uitgangsmateriaal voor de verdere farmaceutische vormen, zoals druppel, tablet, crème of lippenbalsem.