Gezondheid

Wijn ook goed tegen
hersenaandoeningen

Rode wijn blijkt niet alleen goed te zijn voor hart- en bloedvaten, maar kan mogelijk ook hersenziekten als Alzheimer en Parkinson uitstellen. De gebruiker moet het dan wel houden op één tot anderhalf glas per dag. Dat melden Italiaanse onderzoekers in het Britse wetenschappelijke tijdschrift New Scientist.

Volgens de wetenschappers van de universiteit in Milaan zorgt een natuurlijk chemisch product in rode wijn en druiven voor een forse verhoging van de activiteit en effectiviteit van een bepaald enzym, mapkinase. Dit enzym stimuleert en vernieuwt hersencellen.

De onderzoekers testten het chemische product, reservatrol, op menselijke hersenen. Ze ontdekten dat het de hersencellen een beetje vergroot, zodat die opnieuw met elkaar in verbinding komen. Volgens de Italianen kan dit proces zich herhalen als mensen anderhalf glas wijn per dag drinken. „Reservatrol zorgt ervoor dat de hersencellen opnieuw contact krijgen. Hierdoor wordt het vermogen om te herinneren gereactiveerd. Als dit dagelijks gebeurt, kan neurologische aftakeling worden voorkomen”, aldus onderzoeker Bertelli.

Uit eerdere onderzoeken bleek al dat polyfenolen in rode wijn verhinderen dat het schadelijke LDL-cholesterol zich afzet in de bloedvaten. Daardoor beschermt het tegen hartinfarcten, hersenbloedingen en bloedvatvernauwingen. Ook heeft de hoeveelheid alcohol in een à twee glazen wijn een gunstige invloed op de bloedstolling. Dat effect verkeert echter in het tegendeel bij een hogere alcoholconsumptie. Op de lange termijn blijkt verder dat alcohol ook het risico op leverkanker en mogelijk ook borstkanker verhoogt.