Gezondheid

Nieuwe antirookpil op komst

Een in de Verenigde Staten populaire antirookpil komt mogelijk ook in Nederland op de markt. Het gaat om het middel Zyban, dat niet alleen de lichamelijke en geestelijke nicotineverslaving tegengaat, maar ook de smaak van een sigaret verknoeit.

Zyban is toevallig ontdekt als antirookmiddel. Oorspronkelijk was het bedoeld voor de behandeling van depressiviteit bij Vietnam-veteranen. De onverwachte werking van het middel viel echter op toen veel van de gebruikers spontaan bleken te stoppen met roken.

Het farmaceutisch bedrijf GlaxoWellcome in Zeist hoopt nog dit jaar op Europese registratie van het middel. Daarna kan het naar verwachting snel op de Nederlandse markt gebracht worden.

Volgens woordvoerder S. Doornweerd is Zyban het eerste nicotinevrije middel tegen rookverslaving. De werkzame stof in het middel is bupropionhydrochloride, een stof die werkt op een deel van de hersenen dat een rol speelt bij nicotineverslaving. Zyban zal volgens Doornweerd net als in Amerika alleen op doktersrecept als een 7 tot 12 weken durende kuur verkrijgbaar zijn.

Woordvoerder B. de Blij van de Stichting Volksgezondheid en Roken (Stivoro) is in beginsel blij met het door de strenge Amerikaanse Food- and Drug Administration goedgekeurde middel. Hij wijst er echter op dat het 'niet niks' is om een antidepressivum in te zetten als hulpmiddel tegen het roken.

„Er kunnen bijwerkingen optreden als hoofdpijn, vermoeidheid en misselijkheid. Uiteindelijk blijft wilskracht nog altijd de belangrijkste voorwaarde om van het roken af te komen”, aldus De Blij.

Driekwart van de circa 100.000 Nederlanders die jaarlijks stoppen met roken doen dat volgens hem nog altijd zonder hulpmiddelen. Het middel is daarom alleen aan te bevelen voor de echt verstokte rokers, aldus De Blij. Volgens S. Doornweerd van Glaxo heeft juist dat type rokers gelukkig weinig last van de genoemde bijwerkingen. De bijwerkingen blijven bij hen beperkt tot opvliegers, een droge mond en verstopping.