Gezondheid

Beweging goed na herseninfarct

Een halfuur extra looptraining per dag of een halfuur extra handvaardigheid zorgt ervoor dat mensen na een zwaar herseninfarct sneller herstellen. Patiënten kunnen hierdoor eerder onafhankelijk worden van hun omgeving en hun dagelijkse activiteiten oppakken. De behandeling kan een paar dagen na de beroerte beginnen, zodra de patiënt neurologisch stabiel is.

Dat blijkt uit een onderzoek van fysiotherapeut drs. G. Kwakkel, medewerker fysiotherapie van de Vrije Universiteit in Amsterdam, waarop hij morgen hoopt te promoveren.

Kwakkel onderzocht sinds 1994 in totaal 101 patiënten, allen met een zwaar infarct, tussen de dertig en tachtig jaar in zeven ziekenhuizen, drie revalidatiecentra en vijftien verpleeghuizen in de regio Amsterdam-Haarlem.

De deelnemers werden twintig weken lang aan een extra behandeling onderworpen, of met lopen of met arm- en handbewegingen. Een controlegroep moest elke dag een halfuur met een luchtspalk op een bank liggen en zich niet bewegen. Alle deelnemers kregen ook hun basisrevalidatie, die bestaat uit een kwartier lopen en een kwartier armen bewegen.

Met name de mensen die extra looptrainingen kregen, verbeterden opmerkelijk sneller dan de anderen. Ze hadden niet alleen een betere bewegingscoördinatie, maar ook hun welbevinden was groter. Bij mensen die extra armoefeningen ondergingen, was de motoriek en het functioneel herstel van hun armen beter dan bij de controlegroep.

De extra trainingen zorgden er in geen enkel geval voor dat de verlamde zijde helemaal herstelde. „Wel is het zo dat een verlamde zijde wat opknapt, maar de beweging blijft altijd beperkt”, zegt Kwakkel.