Alcohol, roken en hete dranken
Meldde deze krant onlangs dat (rode) wijn het risico op darmkanker niet lijkt te verhogen, terwijl dat bij bier en borrel wel het geval is, aan deze materie blijken nog enkele interessante aspecten te zitten, zo blijkt uit de bijdrage van een van de commentatoren in de British Medical Journal naar aanleiding van het onderzoek naar de wijn- en bierconsumptie en het voorkomen van keel- en darmkanker.
Hij wijst erop dat de combinatie van roken en alcohol het risico op keel- en slokdarmkanker belangrijk verhoogt. In dit geval kunnen de chemicaliën uit sigarettenrook meer schade aanrichten doordat de cellen al zijn beschadigd door alcohol. Hetzelfde geldt voor het drinken van hete dranken. Dat leidt tot schade aan de slijmvliescellen. (Laat hete dranken daarom altijd enige tijd afkoelen. Wie wil weten hoe slokdarmcellen warmte 'ervaren' moet een warme drank eens onder de tong laten spoelen...) Het drinken van hete alcoholische dranken (zoals Glühwein) is echter nog schadelijker doordat de alcohol de al door hitte aangedane cellen een klap erbovenop geeft. Dat bier en borrels schadelijker zijn dan wijn kan volgens de commentator mogelijk iets te maken hebben met het hoge nitrosaminengehalte (een vorm van nitraat) van bier en in iets mindere mate van borrels. Wijn bevat nauwelijks nitrosaminen. Dit kan een goede verklaring vormen voor het verschil in kankerverwekkende eigenschappen tussen wijn enerzijds en bier en borrels anderzijds. |