Gezondheid 19 december 2000

Gemanipuleerde fruitvlieg leeft langer

Fruitvliegjes zijn zodanig genetisch te veranderen dat hun levensduur verdubbelt. Normaal gesproken leeft het insectje gemiddeld 37 dagen. De gemanipuleerde variant kan een leeftijd van gemiddeld 70 dagen bereiken, met uitschieters tot 110 dagen.

Een kleine verandering in een gen dat betrokken is bij de manier waarop het lichaam energie opslaat en gebruikt, veroorzaakt de verlengde levensduur. Wetenschappers van de Amerikaanse National Institutes of Health noemen het gewijzigde gen ”Indy”, een afkorting van ”I'm not dead yet”. Ze publiceerden hun onderzoek afgelopen week in Science.

De genetische verandering veroorzaakt een verminderde energieafgifte bij de cel, die als het ware op dieet wordt gezet. Het onderzoek geeft aan dat er een link is tussen stofwisseling, caloriebeperking en levensduur. Eerdere studies bij andere diersoorten laten ook zien dat een beperkte calorieopname de gemiddelde leeftijd van een soort kan verlengen.

De fruitvliegjes leven niet alleen langer, maar blijven ook op latere leeftijd actief. Vrouwelijke exemplaren zijn langer vruchtbaar en leggen zo'n 2000 eieren, 700 meer dan gebruikelijk.

Hoewel er een overeenkomst van 80 procent is tussen het erfelijk materiaal van fruitvliegjes en mensen, is het belang van het onderzoek voor de verlenging van menselijk leven volgens de onderzoekers nog niet duidelijk. Wel geeft het experiment meer inzicht in het verouderingsproces bij de mens.