Gezondheid | 5 december 2000 |
Appels bevatten antikankerstoffenOne apple a day keeps the doctor away (Eén appel per dag houdt de dokter uit huis). Dit advies dat Engelse oma's vroeger aan hun kinderen gaven, komt in een nieuw licht te staan dankzij onderzoek van dr. R. H. Liu, verbonden aan de afdeling voedingswetenschappen van de Cornell University in Ithaca in de Amerikaanse staat New York. Liu ontdekte in zijn laboratorium dat de antioxidantkracht van één appel (100 gram appelextract met schil van de soort Red Delicious) even groot is als die van 1500 milligram vitamine C. Toch bevatte de appel maar 5,7 milligram vitamine C. Onder antioxidantkracht verstaat de Amerikaanse wetenschapper het vermogen om vrije zuurstofradicalen weg te vangen. Deze radicalen brengen schade toe aan cellen en weefsels. Verondersteld wordt dat zij een belangrijke rol spelen bij het ontstaan van kanker en hart- en vaatziekten. Liu meldt in het blad Nature dat appelextracten de groei van kankercellen tegenwerkten. Opvallend was dat extracten van hele appels, dus met schil, de groei van lever- en endeldarmkankercellen duidelijk beter remden dan extracten zonder schil. Liu vermoedt dat bepaalde stoffen, zoals flavonoïden, verantwoordelijk zijn voor dit effect. Bioflavonoïden en polyfenolen vormen de verzamelnaam voor een familie van zo'n 5000 plantaardige stoffen die een antioxidatieve werking hebben. Tot deze familie horen ook isoflavonen en catechinen. Groenten, fruit en plantaardige producten bevatten (veel) flavonoïden (zoals appels, druiven, uien, koolsoorten, soja, thee, rode klaver). Liu denkt dat het beter is om verse natuurlijke antioxidanten te gebruiken uit groente en fruit dan uit pillen (voedingssupplementen). De grote antioxidantkracht van appels zou volgens hem kunnen worden verklaard door de combinatie van vitamine C en diverse flavonoïden/polyfenolen. Liu: Wetenschappers zijn meestal alleen geïnteresseerd in enkelvoudige stoffen, zoals vitamine C, E en betacaroteen als het gaat om hun antikankereffect. Maar het gaat juist om de combinatie van deze stoffen. Dat geldt ook voor vitamine C en flavonoïden en polyfenolen. Zijn collega Chang Yong Lee: Sommige van deze stoffen werken antiallergisch, sommige werken tegen kanker. Anderen hebben een ontstekingsremmende en antivirale werking. Ze hebben dus een brede gezondheidsbevorderende werking. |
Relevante website:
Persbericht van Cornell University: |
![]() |