Gezondheid 21 november 2000

Trommelvliesbuisjes niet altijd nodig

Kinderen met vocht achter het trommelvlies, veroorzaakt door de middenoorontsteking otitis media met effusie (OME), zijn lang niet altijd gebaat bij de plaatsing van buisjes in de oren. Als de aandoening naast gehoorverlies geen duidelijke klachten geeft, is een behandeling niet nodig.

Dat concludeert Maroeska Rovers van het Academisch Ziekenhuis Nijmegen naar aanleiding van een onderzoek naar de effecten van trommelvliesbuisjes bij kinderen waarop ze eerder deze maand promoveerde. Voor haar onderzoek volgde ze 187 kinderen bij wie herhaaldelijk OME werd geconstateerd. De helft van de kinderen kreeg buisjes, bij de anderen werd een afwachtend beleid gevoerd. Beide groepen kinderen hadden op het moment van het onderzoek naast gehoorverlies geen klachten.

De groep kinderen met buisjes vertoonde een tijdelijke gehoorwinst, vooral tijdens de eerste zes maanden. Maar na twaalf maanden was er tussen beide groepen geen verschil meer in het gehoor en ook de taalontwikkeling was vergelijkbaar. Wel bleef de taalexpressie voor beide groepen achter ten opzichte van de normscore.

Ongeveer 80 procent van de kinderen heeft vóór het derde levensjaar een periode met OME meegemaakt. In de helft van de gevallen treedt binnen drie maanden spontane genezing op, terwijl bij anderen de aandoening heel hardnekkig kan zijn. In Nederland worden per jaar ongeveer 50.000 buisjes geplaatst.