Gezondheid 7 november 2000

Matig zoutgebruik blijft
goed voor bloeddruk

Matiging van het gebruik van keukenzout in het huishouden en de voedingsmiddelenindustrie blijft nodig. Het is een van de mogelijkheden om de bloeddruk in toom te houden.

Dat stelt de Gezondheidsraad in het recent uitgekomen advies ”Keukenzout en bloeddruk”. Volgens het advies, dat alle wetenschappelijke onderzoeken op dit punt op een rij zet, zijn er naast een beperking van het gebruik van keukenzout nog andere methoden om hoge bloeddruk te voorkomen. Genoemd worden: tegengaan van overgewicht, geen overmatig alcoholgebruik en voldoende lichaamsbeweging.

Volgens het rapport komen er steeds meer aanwijzingen dat het eten van veel groente en fruit en het gebruik van magere zuivelproducten goed is voor de bloeddruk, evenals het vermijden van verzadigd vet.

Intussen is het volgens de Gezondheidsraad ook duidelijk geworden dat keukenzoutvervangende mengsels van mineraalzout effectief kunnen zijn bij mensen met hoge bloeddruk. In mineraalzout is het natriumchloride soms voor meer dan de helft vervangen door zouten zoals kaliumchloride en magnesiumsulfaat.

Van keukenzout (natriumchloride) heeft een mens slechts 1 tot 2,5 gram per dag nodig. De gemiddelde Nederlander gebruikt echter 9 gram keukenzout per dag. Het meeste zout dat we binnenkrijgen, wordt niet in de keuken gebruikt en komt ook niet uit het vaatje op tafel, maar zit van nature al in voedsel of is er door fabrikanten aan toegevoegd. Soep en groenten uit blik, snacks en kant-en-klaarmaaltijden bijvoorbeeld bevatten veel zout.

In wetenschappelijke kring groeit overigens het vermoeden dat er verschillen zijn in de zoutgevoeligheid van mensen. Minder keukenzout heeft bij de één een veel gunstiger invloed op de bloeddruk dan bij de ander.