Gezondheid 31 oktober 2000

Minder vitamine C, dan
grotere kans op beroerte

Hoe lager het vitamine-C-gehalte in het bloed, des te groter is de kans op het krijgen van een hersenbloeding of een herseninfarct. Dat blijkt uit een langdurig bevolkingsonderzoek dat is uitgevoerd door het Medical Research Institute in Tokio. De resultaten zijn gepubliceerd in het blad ”Stroke”.

Het onderzoek werd gehouden onder bijna 900 mannen en ruim 1200 vrouwen en duurde van 1977 tot 1997. Op basis van het vitamine-C-gehalte in hun bloed werden de deelnemers aan het begin van de studie verdeeld in vier groepen.

In de twintig jaar dat het onderzoek liep, deed zich bij 194 mensen een hersenbloeding of herseninfarct voor.

Na het combineren van verschillende gegevens bleek dat de deelnemers met het laagste vitamine-C-gehalte 70 procent meer kans hadden op een beroerte dan degenen met het hoogste vitamine-C-niveau.

De onderzoekers vonden eenzelfde resultaat als zij de gegevens koppelden aan het voedingspatroon. Degenen die zes à zeven keer per week groente en fruit aten, liepen aanzienlijk minder risico op een beroerte dan degenen die zich hooguit twee keer per week tegoed deden aan vitamine-C-rijke producten.

Het is bekend dat vitamine C, een antioxidant, het proces van vaatvernauwing door atherosclerose tegengaat en daarmee ook de kans op een herseninfarct verkleint. Welke rol de vitamine speelt bij het terugdringen van hersenbloedingen is nog niet bekend.