Gezondheid10 oktober 2000

Het ”holidayheart”

Er zijn diverse oorzaken voor boezemfibrilleren. Bij jonge mensen is vermoedelijk sprake van een bepaalde genetische aanleg, waardoor zich littekenweefsel vormt in de hartwand. Zo ontstaan er gebieden waar de prikkelgeleiding verstoord of vertraagd is. Littekenweefsel ontstaan na een hartinfarct kan eveneens oorzaak zijn van een gestoorde prikkelgeleiding.

Ook chronische overbelasting van de linkerboezem kan leiden tot boezemfibrilleren. Die overbelasting kan ontstaan door hartfalen als gevolg van een zwaar hartinfarct, langdurige hoge bloeddruk, hartklepafwijkingen of een te hard werkende schildklier. Omgekeerd kan boezemfibrilleren ook zelf leiden tot hartfalen. Het is niet altijd duidelijk welk probleem zich het eerste voordeed.

Een belangrijke oorzaak is verder buitensporig alcoholgebruik. Alcohol heeft een sterk prikkelvertragende werking en kan op die manier kortdurend boezemfibrilleren veroorzaken. „De combinatie met hoge bloeddruk is in dit verband berucht. We noemen dat het ”holidayheart”. Mensen zakken door in de vakantie of tijdens de weekwisseling en krijgen dan hun eerste aanval van boezemfibrilleren. Vervolgens kan het nog jaren wegblijven, maar als de elektrische achtbaan eenmaal is gelegd, kan het gemakkelijker terugkomen”, aldus Ruiter.