Gezondheid 26 september 2000

Doe-het-zelftrombosetest werkt goed

Trombosepatiënten die met gebruik van een apparaatje thuis zelf bepalen hoeveel medicijnen zij in moeten nemen om de vorming van stolsels in de bloedvaten tegen te gaan, doen dat net zo goed als de trombosedienst. De doe-het-zelfmethode is daarom volgens het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam een geschikt alternatief voor de gebruikelijke controles bij de dienst.

Onderzoekers van het AMC hebben gedurende drie maanden vijftig patiënten gevolgd die het apparaat, de zogenoemde Coagucheck, hebben getest. Zij bleken de dosis die zij moeten innemen, thuis net iets accurater vast te stellen dan de trombosedienst.

„Op basis van deze gegevens kun je vaststellen dat het apparaatje een uitstekend, patiëntvriendelijk alternatief is voor controles door de trombosedienst”, aldus onderzoeksleider dr. M. Levi, hoogleraar algemene inwendige geneeskunde. Volgens Levi kan vrijwel iedereen zich de methode eigen maken. Hij schat dat ongeveer 10 procent van de mensen die momenteel een trombosedienst bezoeken, gebruik zou willen maken van het apparaat.

Ruim driehonderdduizend Nederlanders met een verhoogd risico op trombose bezoeken geregeld de trombosedienst om de dosering van hun antistollingsmedicijnen af te stemmen op de mate van 'bloedverdunning'. Dat is noodzakelijk, omdat de hoeveelheid antistolling in het bloed kan variëren door onder meer diëten en andere geneesmiddelen. Ook reageert iedere patiënt verschillend op de medicijnen. Een precieze afstemming is vereist, omdat een te hoge dosering antistollingsmedicijnen het risico op inwendige bloedingen onnodig verhoogt.

De bevindingen van de AMC-onderzoekers zijn onlangs verschenen in het Britse wetenschappelijk tijdschrift The Lancet. Zij wijzen erop dat een groter vervolgonderzoek nodig is om te zien of de doe-het-zelf-methode op de langere termijn het risico op trombose of een inwendige bloeding net zoveel beperkt als behandeling door de trombosedienst.