Gezondheid | 12 september 2000 |
Meer astma door junkfoodDe toegenomen consumptie van 'junkfood' (zoals frites, frisdrank, snoeperijen) en kant-en-klaarmaaltijden is medeverantwoordelijk voor de grote en verontrustende stijging van het aantal West-Europese kinderen met astmatische aandoeningen. Dat blijkt uit een studie van de Universiteit van Aberdeen in samenwerking met artsen uit Saudi-Arabië, zo meldt The Daily Telegraph. Het tekort aan verse groenten, vitaminen en mineralen staat in direct verband met de longcapaciteit, aldus de onderzoekers. Ze vergeleken in Saudi-Arabië honderd kinderen met astmatische aandoeningen met tweehonderd 'gezonde' kinderen. Er is nu duidelijk bewijs voor de stelling dat voedingsgewoonten een belangrijke factor zijn in het al dan niet ontwikkelen van astma bij mensen met een aanleg voor deze aandoening, aldus de leider van het onderzoek, Anthony Seaton. Ook in Nederland is het aantal kinderen met astmatische klachten in tien jaar tijd fors toegenomen, zo blijkt uit onderzoek waarvan de resultaten zijn gepubliceerd in het jongste nummer van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. De onderzoekers gingen na hoeveel kinderen last hadden van kortademigheid, piepen op de borst, aanvallen van kortademigheid met piepen en chronisch hoesten. Dit zijn symptomen van astma. Het aantal kinderen met kortademigheid verdubbelde van 4 naar 8,6 procent. In 1985 had 1 procent van de kinderen last van chronisch hoesten. Tien jaar later was dat opgelopen tot 3,7 procent. Bij een wat andere formulering van de vraag naar chronisch hoesten lagen de percentages respectievelijk op 3,1 en 11,6. Ook de andere twee klachten namen toe, maar minder snel. In 1985 stelden artsen bij een kleine 3 procent van de kinderen de diagnose astma. In 1995 was dat bij ruim 6 procent het geval. In buitenlandse onderzoeken wordt de toename van astma in verband gebracht met een verhoogde blootstelling aan allergene stoffen en passief roken. Een Gronings onderzoek uit 1995 laat zien dat ook een betere isolatie van woningen een rol kan spelen. In goed geïsoleerde woningen is het milieu binnen meer verontreiningd dan in minder goed geïsoleerde woningen. Het Britse onderzoek voegt daar nu junkfood aan toe. Volgens de onderzoekers is het nog te vroeg om aan te geven hoe astma voorkomen kan worden, omdat de oorzaak van de toename nog onduidelijk is. Het effect van preventieve maatregelen is nog onbekend. |
![]() |