Gezondheid 13 juni 2000

„Botcellen groeien vanzelf”

Botcellen groeien vanzelf. Ze reageren op de veranderingen in hun omgeving en organiseren het aanmaken van nieuw bot en het opruimen van beschadigd bot zelf. Vier Nederlandse onderzoekers hebben op grond van computersimulaties vastgesteld dat botcellen helemaal niets hoeven te weten over de omvang en vorm een bot.

Zij schrijven dat in de vorige week verschenen editie van het wetenschappelijke tijdschrift Nature. R. Huiskes, R. Ruimerman, G. van Lenthe en J. Janssen van de Technische Universiteit Eindhoven stellen dat de efficiënte trabekelstructuur (smal bot waar de belasting licht is, dik bij zware belasting) niet genetisch is bepaald. Vorm en omvang van het bot zijn het gevolg van een mechanisch proces: botcellen breken het bot voortdurend af en bouwen het weer op. Het nieuwgevormde bot past zich aan aan de eisen die eraan worden gesteld.

Kennis van botgroei is van belang bij het ontwerpen van gewrichtsprothesen en orthopedische operatiemethoden. Ook is die wetenschap van belang voor de ontwikkeling van medicijnen tegen botziekten, zoals groeistoornissen bij kinderen en osteoporose (botontkalking) bij ouderen. Met deze kennis denken de onderzoekers te kunnen voorspellen welk effect krachten hebben op de kwaliteit van bepaalde botten.