Gezondheid 6 juni 2000

„Multi in zwangerschap
tegen hartkwaal baby”

Vrouwen die vóór de zwangerschap of direct vanaf de bevruchting een multivitaminepreparaat slikken, hebben een kleiner risico op een baby met een hartafwijking

Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek waarvan de resultaten vermeld staan in The American Journal of Epidemiology.

Zwangeren en vrouwen met een zwangerschapswens krijgen momenteel alleen het advies om foliumzuur te slikken. Daarvan is aangetoond dat dit het risico op de geboorte van een kind met een open ruggetje met 50 procent vermindert.

Drs. G. Schuitemaker, apotheker en directeur van het Ortho Institute in Gendringen, vindt de recente bevindingen van de Amerikaanse onderzoekers voldoende reden om de pers ervan in kennis te stellen. Hij noemt het slikken van een goed multivitaminepreparaat minstens zo belangrijk als het slikken van foliumzuur, omdat hartafwijkingen bij baby's tamelijk veel voorkomen (1 op 100) vergeleken met een open ruggetje (1 op 1000).

Volgens Schuitemaker is „met de huidige onderzoeksuitkomsten het finale bewijs nog niet geleverd, maar is het in dit stadium aan te raden om al vroeg in de zwangerschap een multi te nemen ter verkleining van het risico van een baby met een hartkwaal.” Een goed multivitaminepreparaat bevat ook de vereiste 400 microgram foliumzuur –wel controleren– zodat foliumzuur niet meer apart hoeft te worden ingenomen.

De directeur van het Ortho Institute vraagt zich af waarom er geen autoriteiten zijn die het publiek informeren over deze en andere onderzoeksuitkomsten waaruit het belang van een goede vitaminen- en mineralenvoorziening tijdens de zwangerschap blijkt. Dat foliumzuur open ruggetjes helpt voorkomen, is inmiddels voldoende bewezen, maar het heeft volgens Schuitemaker dertig tot veertig jaar geduurd voordat deze wetenschappelijke bevinding haar weg heeft gevonden.

„Steeds meer rijst de vraag of de voorzichtigheid van beleidsmakers en overheid om een nieuwe wetenschappelijke bevinding wereldkundig te maken, op haar plaats is. Is dit maatschappelijk verantwoord? Open ruggetjes en miskramen zijn zeer ingrijpend in een mensenleven. Terughoudendheid is begrijpelijk in de medische wetenschap als het gaat om het communiceren van vondsten richting publiek. Daar zijn in het verleden ongelukken mee gebeurd. Toch, anno 2000 is het met de moderne communicatietechnieken paternalistisch en ongewenst informatie achter te houden. Men kan gewoon zeggen: „Er is onderzoek waaruit blijkt...” en eraan toevoegen: „Vervolgonderzoek is zeker gewenst.””