Gezondheid 23 mei 2000

Dioxine en het
risico op kanker

Dioxine, een stof die bijvoorbeeld in zeer kleine hoeveelheden via vuilverbrandingsinstallaties en de papierindustrie in het milieu terechtkomt, veroorzaakt een tienmaal zo groot risico op kanker bij mensen die veel vet eten, zo blijkt uit een rapport van de Amerikaanse Environmental Protection Agency (EPA).

Een deel van de Amerikaanse bevolking wordt volgens de onderzoekers aan zulke hoge dioxineconcentraties blootgesteld, dat dit gezondheidsrisico's met zich meebrengt. In het voorlopige rapport, waaraan men negen jaar heeft gewerkt, trekt de EPA voor de eerste keer de conclusie dat dioxine kankerverwekkend is voor de mens. Dioxine kan al bij een lage concentratie gevaarlijk zijn, omdat deze stof wijd verspreid is in de voedselketen en zich opstapelt in het lichaam.

Kankerexperts zeggen daarentegen dat deze zich opstapelende chemicaliën slechts een geringe invloed hebben op het ontstaan van kanker. Weinig vet, veel fruit en groente, veel beweging en niet roken zijn de beste gewoonten om kanker te voorkomen. Het is zelfs zo, dat goede voeding het lichaam beschermt tegen de opname van dioxine.

Ondanks alle studies die verricht zijn, is het nog steeds onzeker wat voor effect dioxine precies op de gezondheid heeft. Een hoge dosis van deze stof maakt proefdieren ziek, maar de gevolgen voor de mens zijn nog niet volledig onderzocht. Intussen is de uitstoot van dioxine sinds de jaren '80 met 80 procent afgenomen.